Smažák za 90 korun je dávno minulostí. V restauraci si ho dáte i za 200 korun

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Smazeny syr
Zdroj: Shutterstock

Češi milují smažený sýr. Jde o jedno z nejčastějších univerzálních jídel, které nabízí téměř každá restaurace. Jeden příbramský podnik minulý víkend nabídl takzvaný smažák za 50 korun a za víkend jich prodal více než 600. Češi se ale nebojí si za svůj oblíbený pokrm mnohdy pořádně připlatit. Některé podniky ho tak nabízejí i za 200 korun.

Odborníci na zdravý životní styl smažák spíše odsuzují. Smažený sýr je vysoce kalorický. Obsahuje cca 1047 kcal, porce hranolků cca 283 kcal a jste na 1330 kcal, což je asi třikrát víc, než by oběd měl nejvýše mít.

Podle serveru Vitalia si mnoho Čechů i Slováků myslí, že smažený sýr je jakožto bezmasé jídlo zdravější než klasický řízek. To ale není pravda. Sýry možná lákají svým nízkým glykemickým indexem, jelikož neobsahují cukr. Jenže je to vlastně stejné jako u uzenin, kde vše bohatě vynahradí velké množství tuku.

Přesto je ale v České republice jídlo natolik oblíbené, že si ho můžete objednat v klasické hospodě, ale i v různých asijských restauracích, a někdy dokonce i v pizzeriích a dalších podnicích spojených se zahraniční kuchyní.

Smažák za 50

Příbramská restaurace Na Vršíčku v uplynulém týdnu nabídla na svém menu smažený sýr s hranolky a tatarkou za 50 korun. Podle majitele Jakuba Huška tato tradice vznikla již před patnácti lety, popisuje server Příbram.

Letos se podle serveru podařilo restauraci za 2 dny prodat více než 600 smažených sýrů. K rekordu to má ale daleko, v minulých letech prodal podnik dokonce i 800 porcí za víkend.

„Minulou sobotu přišlo na námi nabízený pokrm 350 lidí, v neděli pak 254. Celkem tedy 604 prodaných smažených sýrů,“ říká Hušek. Podle jeho slov se tím restaurace pokouší zviditelnit, a to se jí daří. Na druhou stranu na smažený sýr jsou lidé ochotni jít i do restaurací, které si za něj účtují i dvě stovky.

Od roku 2013

V posledních několika měsících se výrazně zdražilo úplně všechno. Restaurace se zvyšování cen také nevyhnuly a na svém oblíbeném smažáku už si tak Češi zdaleka nepochutnají za 90 korun jako kdysi. Smažák se začal zdražovat poprvé v roce 2013, kdy došlo ke zdražení salátu a ceny se podepsaly nejen na všech jídlech, které ho obsahovaly jako přílohu.

V letech 2014 až 2018 jsme na mnoha místech v České republice zaplatili za smažený sýr s hranolky a tatarkou kolem 150 korun za porci. To je až o 70 % více než tomu bylo v letech 2010 až 2013, uvádí iDNES.

Další zlom pak nastal v roce 2019 s pandemickou krizí, na kterou navázala o dva roky později ta ekonomická. Dnes tak existují i restaurace, kde po vás za porci smaženého sýru budou chtít i více než 200 korun. A mnoho Čechů si ho i přesto objedná.

Zdroj: Lidovky, Vitalia, Příbram, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články