Klesají evropské zásoby plynu. Na 50 procentech jsou už v polovině ledna

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
zasoby plynu
Zdroj: Petr Pravda / iDNES.cz / Profimedia

Naplněnost evropských zásobníků plynu klesla na padesát procent. Je to rekord, protože na takovou hodnotu se většinou dostanou až v polovině února. O situaci informovala agentura Bloomberg a také ruská státní energetická společnost Gazprom.

Společnost Gazprom na twitteru již dříve poukazovala, že zásoby plynu se tenčí. Průmyslová asociace Gas Infrastructure Europe pak oznámila, že evropské zásoby plynu skutečně klesly a že nejsou ani na polovině své kapacity. Jako konkrétní číslo pak asociace uvádí 49,33 % k 12. lednu.

Zásobníky se do konce zimy ale nevyprázdní, plynová krize se tedy konat nebude. Mírné počasí umožňuje lidem v Evropě méně topit, a tím pádem za plyn ušetří.

Cena se vyšplhala na závratnou výši

Do Evropy by podle prognóz neměly dorazit žádné velké mrazy ani v následujících dnech. Očekává se tak, že zásoby plynu nebudou klesat takovým tempem, jako tomu bylo na konci loňského roku. Javier Blas ve svém článku napsal, že zásadní je 28. leden.

„Každý den bez chladného počasí po tomto datu je o den blíž jaru a také o den blíž úlevě na trhu s plynem,“ uvedl Blas. Evropě dodává zemní plyn společnost Gazprom. Je ale důležité vědět, že naplněnost se nedostala nad 80 %. Sama společnost uvedla, že již bylo spotřebováno více než 50 % zásob plynu.

Gazprom ale již několik dní nepřepravuje plyn například do Německa. Závazky tedy společnosti sice plní, co se týče evropského trhu, ale rozdíl oproti minulým rokům tu je – nenabízí plyn na spotovém trhu. Cena plynu se pohybuje okolo 2 200 korun za megawatthodinu.

RWE Gas Storage CZ plní požadavky zákazníků

Redakce serveru iDNES oslovila tiskovou mluvčí RWE Gas Storage CZ Simonu Hladíkovou, která naplněnost jejich šesti zásobníků zemního plynu potvrdila.

Dodala také, klesla v minulých dnech pod 50 procent jejich celkové kapacity. Prý ale i nadále plní požadavky obchodníků se zemním plynem.

Zdroj: Bloomberg, idnes.cz, Twitter

Autor: Raina Tomanová



Související články