Zvedla se míra zadluženosti. Vláda Andreje Babiše skončila s 2,5 bilionovým dluhem

od Raina Tomanová
< 1 minuta čtení
penize dluhy
Zdroj: Doucefleur / Shutterstock.com

Ve třetím čtvrtletí stoupl dluh vládních institucí České republiky o 260 miliard korun a celkově se dluh vyšplhal na 2,433 bilionu korun. Míra zadluženosti vzrostla o více než dvě procenta, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Výsledky ukazují hospodaření vlády Andreje Babiše – schodek byl 42,7 miliardy.

Ústřední vládní instituce hospodařily ve třetím čtvrtletí ve schodku 54,3 miliardy Kč. Místní vládní instituce na tom naopak byly mnohem lépe, protože jejich hospodaření přineslo přebytek 9,5 miliardy korun.

V přebytku bylo také hospodaření fondů sociálního zabezpečení, ale za celý rok skončilo v minusu necelých 5 miliard korun.

Vyšší výdaje v oblasti sociálních dávek

V minulém roce se zvedaly nejen příjmy ze sociálních příspěvků, ale také se zvedla daň z výroby a dovozu. U daní z příjmů byl naopak pokles, jak uvedli statistici. Celkové výdaje vládních institucí vzrostly o 6,2 procenta.

Nejvíce se to týkalo oblasti sociálních dávek, náhrad zaměstnancům a ostatních běžných transferů. Pokles byl pak zaznamenán jen u kapitálových transferů.

Snižoval se průměr zadlužení, tvrdí Skopeček

Ekonomický expert Jan Skopeček z ODS o zadluženosti způsobené během vlády Andreje Babiše promluvil pár dny před zveřejněním dat Českého statistického úřadu.

„Co se týká zadluženosti na hlavu, tak nás předchozí vláda extrémně zadlužila. Nesnižoval se dluh, ale průměr zadlužení, který snižoval spíš růst HDP než jakákoliv aktivita vlády,“ řekl pro Český rozhlas Plus.

Fialova vláda chce ušetřit 80 miliard korun v rozpočtu na letošní rok oproti původnímu návrhu. Skopeček také zdůraznil, že se budou dále snažit o to, aby se struktura rozpočtu dále nevyvíjela špatným směrem.

Zdroj: Český statistický úřad, Český rozhlas Plus

Autor: Raina Tomanová



Související články