Zpěvačka Beyoncé na letošních Grammy překonala 26 let starý rekord. Cena za album roku se jí však stále vyhýbá

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Beyonce
Zdroj: Profimedia

Zpěvačka Beyoncé se stala hvězdou včerejšího večera, když překonala dosavadní rekord v obdržených cenách Grammy. Stále se jí ale nepodařilo vyhrát v kategorii album roku. Cenu za tuto kategorii si letos odnesl Harry Styles za své album „Harry’s House“.

Beyoncé za svou dosavadní kariéru obdržela neuvěřitelných 28 sošek Grammy. Z letošních 9 nominací proměnila 4 a počet sošek se tak vyšplhal na 32, čímž překonala dosavadního rekordmana dirigenta Georga Soltiho. Ten držel rekord celých 26 let s počtem 31 sošek.

Za podporu fanoušků a hudební akademie poděkovala Beyoncé na svém instagramu.

Album se jí stále vyhýbá

„Snažím se nebýt příliš emotivní. Snažím se tuto noc jen přijmout,“ řekla zpěvačka při přebírání jedné z cen. Předání první ceny však nestihla, protože uvízla v koloně. Moderátor Trevor Noah jí cenu předával v hledišti poté, co dorazila.

Jen album roku jí stále nevychází a za tuto kategorii nikdy Grammy neobdržela. Nezměnilo se to ani letos, protože vítězem této kategorie se stal Harry Styles se svým albem „Harry’s House“.

„Byl jsem tak inspirován každým umělcem nominovaným v této kategorii,“ uvedl překvapený zpěvák, když cenu přebíral, a narážel tak na skutečnost, že byl nominován společně s Beyoncé, rapperem Badem Bunnym, zpěvačkou a flétnistkou Lizzo či zpěvačkou Adele.

Fanoušci Beyoncé však byli rozhodnutím rozzlobeni a zaplavili sociální sítě stížnostmi, že byla zpěvačka okradena o svou cenu.

Soutěž Grammy dlouhodobě čelí obviněním, že málo nominuje interprety černé pleti, připomíná agentura Reuters. Grammy se však snaží tato nařčení vyvracet a nominace udělovat pestřeji.

Dvě sošky pro Ozzyho Osbourna

Zpěvačka Lizzo sice neuspěla v kategorii album roku, ale její píseň About Damn Time vyhrála kategorii nahrávka roku. Svou výhru věnovala zpěváku Princovi, který byl její inspirací, a také se svěřila, že v 5. třídě vynechala školu, aby navštívila koncert Beyoncé.

Objevem roku se stala americká jazzová zpěvačka Samara Joy a porazila tak nominovanou skupinu Wet Leg či vítěze loňské soutěže Eurovize Måneskin.

Další cenu si pak odnesla písničkářka Bonnie Raitt za hit Just Like That, který se zabývá dárcovstvím orgánů.

„Jsem tak překvapená. Nevím, co na to říct,“ podělila se o své emoce po převzetí sošky.

Sošku ve tvaru gramofonu si odnesl i Ozzy Osbourne, který zvítězil společně s kytaristou Tonym Iommim v kategorii nejlepší metalový výkon. Ozzy si odnesl ještě jednu sošku za nejlepší rockové album.

Večer proběhl v losangeleské Crypto.com areně dříve známé jako Staples Center a o vítězích rozhodovalo 11 tisíc členů Národní akademie hudebního umění a věd.

Kompletní seznam nominací a vítězů si můžete prohlédnout na serveru Grammy Awards.

Zdroj: Reuters, Grammy, iDNES, Facebook, Instagram

Autor: Soňa Jiroutová



Související články