Angličtí fanoušci sepisují petici kvůli prohře na evropském šampionátu. Jejich důvody vám přijdou k smíchu

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
fanousci anglie
Zdroj: Lukáš Bíba / MAFRA / Profimedia

Jsou to již tři dny, kdy anglický národní tým prohrál ve finále mistrovství Evropy ve fotbale se soupeřem z Itálie na penalty, ale ještě dnes někteří sportovní fanoušci nemohou skousnout prohru svého týmu.

Angličtí fotbaloví nadšenci se tak rozhodli podpořit své hráče, a dokonce navrhují, aby se finále s Itálií hrálo znovu, protože si jsou jistí, že tentokrát by Anglie Italy porazila. Na to konto již koluje petice, která má tuto myšlenku podpořit. Bohužel, i kdyby byla petice brána vážně, duel se opakovat nemůže.

Angličané nepřenesli přes srdce zákrok Chielliniho

Prohra bolí každého. V neděli v noci se tak zarmouceně tvářili nejen hráči na hřišti, kteří hned po předání sundávali z krků stříbrné medaile za druhé místo, ale také fanoušci, kterým se nelíbilo hned několik zákroků. Přímo v petici se objevuje: „Italští hráči tahali Angličany jako otroky.“

Angličany dostal na kolena především jeden zákrok, a to z konce druhého poločasu. Ubíhaly poslední vteřiny řádné hrací doby, když si Giorgio Chiellini přidržel za dres anglického hráče Bukaya Saku a tím ho poslal k zemi. Podle propagátorů petice měl Ital dostat červenou kartu.

Nakonec se museli spokojit s tím, že rozhodčí Björn Kuipers vytáhnul žlutou a všechno bylo vyřešeno. VAR ho nevyzval ke korekci, a tak se fanoušci na stadionu mohli maximálně bouřit. Petice je pro ně jen dalším krokem, jak vyjádřit nespokojenost se zápasem. Do této chvíle na ni svůj podpis připojilo na 100 000 příznivců.

Fanoušci odsoudili sudího, že Italům k výhře pomohl

„Zápas nebyl fér,“ shodují se tvůrci petice, ale již nepřipojili žádné další situace, ze kterých tak usuzují. Pokud se jim během zápasu některé zákroky nelíbily, zmíněny v petici nejsou. Celkově si ale fanoušci myslí, že rozhodčí pomohl svými rozhodnutími k výhře Itálie. Nikdo ale petici nebere vážně.

Zajímavá je celá věc hlavně tím, že ani Angličané nejsou svatí. Anglický postup do finále přes Dánsko totiž doprovázelo také několik kontroverzních zákroků. Jedním z nich je odpískaná penalta, kterou nařídil Danny Makkelie. Ani tady se neděla korekce VAR, navíc ve chvíli, kdy k penaltovému zákroku došlo, se objevily na hřišti dva míče.

Během utkání Anglie s Itálií na hřiště pro změnu vtrhnul jeden z fanoušků a na několik minut přerušil hru. V té chvíli ale nikdo z hráčů neměl připravenou žádnou velkou akci, takže byl jen fanoušek vyvedený ze hřiště a pokračovalo se dál. Pokud by se jednalo o gólovou šanci, hráči by se asi na fanouška tvářili jinak.

Fotbalový šampionát ale provázejí i jiné „skandály“. Jedním z nich je udělení Zlaté kopačky, kterou získává nejlepší střelec turnaje. V tom letošní dali shodně po pěti brankách Cristiano Ronaldo a český Patrik Schick. Trofej ale získal Ronaldo, kterému pomohla dodatečná kritéria v případě shodného počtu gólů – k nim totiž přidal ještě asistenci. I tak je Schickovo druhé místo pro český národní tým velký úspěch.

Zdroj: The Guardian

Autor: Raina Tomanová



Související články