Jean-Pierre Fux: Závislost na kulturistice a steroidech ho stála zdraví. Dnes je z něj neforemná hrouda svalů

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jean Pierre Fux
Zdroj: Profimedia

Dnes dvaapadesátiletý Švýcar Jean-Pierre Fux je důkazem toho, že všeho moc škodí. Už od dětství se chtěl proslavit jako kulturista. Vždy si myslel, že ho ženy budou obdivovat, když bude mít na břiše pořádný pekáč buchet a zazáří v televizi. Jenomže on to s posilováním jednoduše přehnal, a nakonec ho to stálo zdraví.

V roce 1995 se umístil na pátém místě v kulturistické soutěži s názvem Arnold Classic. Už tehdy byl pohled na jeho tělo děsivý. Nejednalo se totiž o vysportovaného muže, který má na svém těle svaly, ale spíše o horu svalů s napjatými žilami, které se každá žena nejspíš vyhýbala.

Jenomže on posilování naprosto podlehl a snažil se nabírat svalovou hmotu stále víc a víc. Posiloval několik hodin denně a netajil se ani tím, že používá steroidy pro růst svalů. K tomu všemu se Švýcar rád pořádně napil, takže se mu mezi hromadou svalů začal dělat pivní pupek.

Sportem ke zdraví

Člověk by řekl, že trénovaný sportovec by měl vědět, co jeho tělo vydrží. Že pokud se denně něčemu věnujete a jste v tom dobří, nemůže vám to způsobit žádné problémy. Jenomže Fux se stal zářným příkladem toho, že i po letech tréninku si člověk může sáhnout na úplné dno.

Ačkoli většinu jeho váhy tvořily svaly, vážil neuvěřitelných 300 kilogramů. Některé soutěže navíc ani tak nevyhrával, protože podle porotců už nešlo o pěkné vysportované tělo, ale spíše o neforemnou hroudu svalů, která si vyhrát nezaslouží.

V roce 2002 se v rámci jednoho svého vystoupení na soutěži pokusil udělat dřep. Jenomže jeho kolena nezvládla váhu obrovského těla a on si zpřetrhal vazy ne v jednom z nich, ale rovnou v obou. Od té doby je jeho kulturistická kariéra prakticky u konce.

Nikdy se nevzdal

Ani po náročné operaci ale Jean-Pierre Fux nepřestal pracovat sám na sobě. Ačkoli se musí omezovat a šetřit své nohy, se kterými má stále problémy, do posilovny chodí pravidelně. Je jasné, že se jen tak nepodívá na nějakou tu vysněnou soutěž, že by ale dal na rady lékařů a pokusil se raději žít klidný život, to se říci nedá.

Před rokem prošel další operací kolene, které si poranil při obyčejném tréninku ve fitcentru. To, co pro něho dříve bývalo hračkou, dnes kvůli svým minulým zraněním dělat nemůže. Několikrát se pokoušel dostat se zpět na světové šampionáty, a i když se mu podařilo zúčastnit se významných soutěží, na ty největší už zkrátka nemá.

On se ale i tak chce nadále sportu věnovat. Zasvětil mu totiž svůj život a bojí se, že nic jiného by se mu v životě už nepodařilo dostat na takovou úroveň. Fux dokazuje, že na světě jsou lidé, kteří zkrátka nevědí, kdy přestat. V jeho případě to pravděpodobně ale správné rozhodnutí nebude.

Zdroj: Instagram, Facebook, evolutionofbodybuilding.net

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články