Kapitán Anglie poslal drsný vzkaz rasistickým fandům: Nejste žádní fanoušci, nechceme vás tu

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
harry kane anglie
Zdroj: Profimedia

Vlna nepříjemných urážek se svalila na anglické fotbalové reprezentanty tmavší pleti. Rashford, Sancho i Saka se dostali na paškál, protože neproměnili pokutové kopy v klíčovém momentu finálového zápasu proti Itálii.

S názory svých fanoušků ale nesouhlasí kapitán Anglie Harry Kane, který poslal všem takovým lidem jasnou zprávu: „Nechceme vás.“ Takoví fanoušci nejsou pro tým potřební, protože opravdový fanoušek přijme i prohru, a nadále bude tým podporovat. Rasistické urážky ale měly na hráče opačný dopad.

Odporné chování, řekl princ William

Hráči, kterým se nepodaří proměnit pokutové kopy v zásadním momentu hry, potřebují naopak podporu, a ne si od svých fanoušků číst nepříjemné vzkazy. Vybraní angličtí střelci byli viditelně rozrušeni z vývoje celého zápasu a následné urážky po prohře ve finále jim rozhodně nepřidaly.

Kane se proti těmto fanouškům rozhodl vystoupit na svém twitteru, kde uvedl: „Tři hráči, kteří hráli po celou dobu dobře a měli odvahu vystoupit a vzít si na triko penalty, si zaslouží podporu, ne hanebné rasistické urážky, kterých se jim dostává již od nedělní noci. Pokud takto zneužíváte sociální sítě, nejste fanouškem Anglie a my vás tady nechceme.“

Ihned poté, co rasistické urážky obletěly celý svět, se k nim vyjádřil samotný princ William, který je označil za nepřijatelné a odporné. Souhlasí s ním také premiér Boris Johnson nebo právě kapitán Anglie Harry Kane. Angličané ve Wembley nezvládli zápas před domácími diváky a Itálii podlehli na penalty.

To bohužel někteří fanoušci nemohou přenést přes srdce, zvlášť když se netrefili hráči tmavé pleti. Neváhali se do nich opřít a rasistickými nadávkami jim ještě více pokazit nedělní noc. K situaci se vyjádřil také britský předseda vlády nebo trenér reprezentace Anglie Gareth Southgate.

Fanoušci by za svá slova měli nést zodpovědnost

„Je mi zle z rasistického zneužívání namířeného proti našim hráčům po nevydařeném zápase. Je nepřijatelné, že musí hráči snášet tak odporné chování. Všichni zúčastnění by měli nést odpovědnost. Pro některé hráče je takové týrání neodpustitelné,“ vylil si zlost Southgate na sociálních sítích.

„Ukázali jsme sílu, kterou naše země má, když se spojí.“ Sociální síť Facebook a také Instagram se zaplnila urážkami hned poté, co Anglie nezvládla finálový duel a skončila druhá. Facebook ale oznámil, že se již pokusil odstranit veškeré komentáře týkající se rasismu a zneužívání anglických fotbalistů.

Také sociální síť Twitter se rozhodla pracovat na odstranění nevhodných příspěvků, některé účty byly uživatelům pozastaveny.

Ministr kultury Oliver Dowden podle Daily Mail uvedl, že „sdílí hněv nad otřesným zneužíváním našich hrdinských hráčů“. Princ William neskrýval pohoršení nad některými výroky Angličanů. Zápas přitom viděl společně s Kate i jejich synem Georgem přímo na stadionu.

Zdroj: Daily Mail, Twitter, Instagram

Autor: Raina Tomanová



Související články