Konec kvůli StB: Slavomír Lener skončil s hokejovým svazem. Zřejmě kvůli kontroverzní minulosti jeho šéfa

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
slavomir lener
Zdroj: Jaroslav Legner / CNC / Profimedia

Deník Sport jako první přinesl zprávu o spolupráci Tomáše Krále s vojenskou kontrarozvědkou StB. Během povinné vojenské služby měl donášet na svého nadřízeného, a to pod krycím jménem Renáta. Právě to mělo být trnem v oku pro bývalého reprezentačního trenéra Slavomíra Lenera, který ve svazu donedávna působil.

Spolupráce svazu a Slavomíra Lenera měla být ukončena po vzájemné dohodě s tím, že se žádná ze stran nebude k věci dále vyjadřovat.

Vyplavaly však na povrch zákulisní informace o skutečném důvodu, proč se Lener rozhodl ze svazu odejít.

Podrobnosti? Neřekneme

„Mohu potvrdit, že spolupráce se S. Lenerem byla na základě vzájemné dohody ukončena. Obě strany se také dohodly, že k podrobnostem se nebudou vyjadřovat,“ komentoval situaci svazový mluvčí Zdeněk Zikmund pro server iDNES.cz.

Sport.cz však důvody údajně zná. Tím hlavním má být právě Králova spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou StB. Král ji nevyvrátil, ovšem odmítl, že by donášel na svého nadřízeného. Toho prý dokonce o jeho sledování StB informoval.

Server si však stojí za tím, že k této věci má k dispozici několik spisů včetně spisu muže, který šéfuje českému hokeji už třináct let.

Měl ho vyzvat k rezignaci, pak se pohádali

Lener prý v reakci na tato zjištění vyzval Krále k rezignaci, ačkoliv v tajné volbě výkonného výboru se mělo ukázat, že většina si přeje jeho setrvání ve funkci.

A to i přesto, že v archivních dokumentech jsou k nalezení i záznamy o schůzkách, na nichž měl Král třeba seznámit kontrarozvědku s plánkem bytu svého nadřízeného a dalšími skutečnostmi z jeho soukromí.

Zdroje iDNES.cz pak říkají, že po Lenerově výzvě k rezignaci měla proběhnout mezi oběma muži hádka, která měla za výsledek to, že Král Lenera vyhodil.

Přestože má Král mezi zástupci výboru podporu a spoustu nařčení ohledně své minulosti a aktivity v osmdesátých letech popírá, oznámil, že příští rok skutečně rezignuje.

Zdroj: Sport.cz, iDNES.cz

Autor: Marek Slanina



Související články