Šéf českého hokeje agentem StB: Donášel na nadřízeného a udal kolegu. Má pro to vysvětlení

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
tomas kral
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Tomáš Král se už od mládí věnoval hokeji a fotbalu, není tedy divu, že se i v dospělosti v tomto oboru pokoušel uplatnit. To se mu také podařilo a dnes je už 13 let známý jako šéf českého hokeje. Co ale dělal předtím, než jeho kariéra nabrala tenhle směr?

Vlastní advokátní kancelář, býval prezidentem hokejového klubu v Plzni. Je takřka neodvolatelným šéfem, který ovládá české sportovní prostředí. Dříve měl ale podle všeho pracovat jako agent StB. S touto informací přišel deník Sport, podle kterého měl Král udat i vlastního kolegu.

Svazek s krycím jménem RENÁTA si Sport vyžádal z Archivu bezpečnostních složek. Dostal se k němu bez problému, stačilo pouze požádat archiv o zpřístupnění. Informace ve spise uvedené ale vyvolaly okolo Krále skandál, který se šíří mezi fanoušky hokeje i jiných sportů.

Začalo to ve vojenské službě

V roce 1987 Král nastoupil ke splnění vojenské služby. Tehdy ho oslovila Státní bezpečnost se žádostí o pomoc. On podle spisu se spoluprací souhlasil. Za úkol tehdy dostal donášet na svého nadřízeného. Měl se s ním blíže seznámit, vtírat se mu a díky jeho důvěře získat informace.

Během celkem dvaceti dvou schůzek s pracovníky StB Král vždy předal informace ze svého osobního vyšetřování, namaloval třeba plánek jeho bytu, dokonce umožnil zkopírování klíčů, které vedly k instalacím odposlechu do domu jeho šéfa.

Z vlastní vůle dokonce udal kolegu. Byl jím vojín, který podle jeho slov udržoval kontakty s lidmi z kapitalistických zemí. Jenomže zatímco v případě donášení na šéfa se ještě dalo pochopit, co Král dělá, protože se to po něm žádalo, v tomto případě jednal sám a bez jakéhokoli odůvodnění.

Odmítl telefonát, vyjádřil se e-mailem

Deník Sport se pokoušel s Králem sjednat schůzku, nebo alespoň telefonát. Místo toho ale přišlo do redakce pouze e-mailové vyjádření. V něm Král víceméně spolupráci popírá. „S civilní StB jsem nikdy neměl nic společného,“ tvrdí.

„Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. Mimochodem, šlo o velmi odbornou právní činnost. Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky,“ dodal na vysvětlenou.

Podle jeho slov jsou věci, na které se deník zeptal, veřejně dohledatelné a on nemá co skrývat. V minulosti se ho na toto téma ptala i celá řada kolegů, on měl ale vždy stejnou odpověď.

Na závěr dodal, že se ho někteří jedinci pokouší už dlouhodobě poškodit, a on se tak rozhodně bez problémů vyjádří k jakýmkoli dalším nesmyslům, které na něho někdo vytáhne.

Zdroj: isport.cz, sport.cz, hokej.cz

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články