Sparťanští fanoušci odsoudili svůj vlastní kotel kvůli rasismu. Gratulace bezmozkům, vzkazují

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
sparta monako
Zdroj: Profimedia

Fotbalová Sparta v úterý nestačila na třetí tým francouzské ligy, když ji klub AS Monaco FC porazil na Letné 0:2. Utkání 3. předkola Ligy mistrů si ale nese hořkou pachuť nejen pro sparťany, ale také pro vítězný tým. Ten by se sice měl radovat, protože se mu účast v prestižní soutěži zase o něco přiblížila, jenže místo toho jen nevěřícně kroutí hlavou nad chováním kotle domácího týmu.

Když Aurélien Tchouaméni umístil v 38. minutě zápasu míč do sítě, jal se oslavovat pod tribunu.

Rozhořčení fanoušci se ale rozhodli mu radost pokazit, a to dost zavrženíhodným způsobem. Nejen že na něj začali házet kelímky s pivem, ale přidali i urážky, různé vulgarismy a hučení.

Tchouaméni, francouzsko-kamerunský záložník, si to ale nenechal líbit a naznačil, že se sparťanský kotel dopustil rasismu. Proto odmítl pokračovat v utkání, stejně jako jeho spoluhráči. Hra byla na pár minut přerušena, i během toho se fanoušci domácích ozývali.

Kovač chování jedinců odsoudil

Trenér Monaka Niko Kovač a obránce Ruben Aguilar po utkání řekli, že „nerozumí tomu, že jsou v jedenadvacátém století svědky rasismu.“

„Ale po utkání jsme smutní a zklamaní z toho, čím jsme si prošli. Byl bych rád, kdyby podobné chování přestalo nejen na fotbalovém hřišti, ale na celém světě. Všichni jsme si přece rovní,“ dodal Kovač na tiskové konferenci.

Také řekl, že si je vědom toho, že za celou záležitost nemůže Sparta, ale jen pár pokřikujících jedinců. Přesto byla na pražský tým podána k UEFA oficiální stížnost a Spartě může hrozit postih.

I sparťanští fanoušci chování kotle odsoudili

Letenští však proti rasismu bojují. A to se týká i některých fanoušků, kteří hučení z kotle odsoudili na sociálních sítích.

„Kotel, jděte už někam s tím hučením na černochy. Jako je to fakt primitivismus a akorát to z nás dělá ko*oty a škodí to Spartě,“ rozepsal se jeden z nich na oficiálním facebooku Sparty. „Shazujeme tím akorát sebe. Akorát to vypadá, že neumíme prohrávat a jsme super burani. Takhle k nám nebude chtít ani nikdo jezdit,“ dodal také.

„A Evropa opět bez diváků v hledišti, gratulace bezmozkům,“ narážel jeden z nich na jeden z možných trestů, který může nastat.

Mnozí příznivci Sparty ale také upozorňují na to, že slavení skórujícího hráče pod kotlem soupeře může být vnímáno jako provokace. Neměl by to být ale prostředek k obhajobě rasistického chování.

„A nešlo by ho poslat do p*dele i bez těch rasistických kravin? Obzvlášť když dobře víme, jak na to UEFA slyší?“ ptá se jeden z fanoušků.

Zápas nakonec skončil 0:2, když v 59. minutě gólmana Nitu překonal i útočník Monaka Kevin Volland. Odveta se hraje na hřišti Monaka příští týden.

Zdroj: ČTK, Facebook

Autor: Marek Slanina



Související články