Uražená Anglie řeší urážky. A zase je v tom rasismus. Co na to řekl premiér?

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
marcus rashford
Zdroj: Profimedia

Angličtí fotbalisté v neděli večer neuspěli ve finálovém duelu proti soupeři z Itálie, proti kterému padli v penaltovém rozstřelu 2:3. Pokutové kopy nezvládli tři angličtí fotbalisté.

Na sociálních sítích se nedlouho po prohře anglického týmu objevily rasistické urážky. Penalty totiž neproměnili hráči černé pleti, kteří se tak stali terčem nejen těch, kteří Anglii titul nepřáli.

Urážky odsoudil nejen premiér Boris Johnson, ale také celá fotbalová asociace.

Hned ráno vyšlo prohlášení od vedení anglického fotbalu

Angličanům se přitom v zápase dařilo, protože vedli hned od druhé minuty zápasu. Itálie srovnala krok v 67. minutě, kdy se jí podařilo vyrovnat gólem z penalty. Utkání se po nerozhodné základní části dostalo do prodloužení, kde sice angličtí hráči měli více šancí, ale branka nepadla.

Rozhodnout tak musely penalty. Tři angličtí hráči, které si trenér vybral na penaltový rozstřel, Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka ale při pokusech selhali. Všichni tři během zápasu střídali a jsou to také ti, kteří jsou tmavé pleti a na které se po zápase sneslo nejvíce kritiky.

Hned ráno se vedení anglického fotbalu rozhodlo vydat oficiální prohlášení. „Fotbalová asociace silně odsuzuje všechny formy diskriminace a je šokovaná rasismem, který směřoval na některé naše hráče na sociálních sítích. Jasně říkáme, že kdokoliv, kdo stojí za tak odporným chováním, není při podporování našeho týmu vítán. Uděláme maximum, abychom podpořili dotčené hráče, a budeme volat po tvrdém potrestání viníků,“ píše se v dokumentu.

Na Twitteru se objevilo vyjádření také od zástupců nároďáku

S chováním některých lidí na internetu nesouhlasí také zástupci anglického národního týmu, kteří ho odsoudili několika příspěvky na sociální síti Twitter: „Jsme znechucení, že někteří členové našeho kádru, kteří pro národní dres udělali v létě maximum, se po zápase stali terčem diskriminujících urážek.“

Ozval se dokonce starosta Londýna Sadiq Khan, který vyzval majitele všech sociálních sítí, aby podobné obsahy vymazali. Případy rasistických urážek se již zabývá i místní policie.

Odsoudil je také premiér Johnson, který řekl, že anglický tým by naopak měl být oslavován za to, že se dostal až do finále. „Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět,“ napsal na svůj twitterový profil.

Anglie hrála finále evropského šampionátu před domácími fanoušky, kteří je hnali dopředu. Sice to vypadalo na vítězství, ale Itálie se nevzdala snadno a nakonec zápas dotáhla do vítězného konce. Angličtí hráči odcházeli ze hřiště se stříbrnými medailemi, které si hned po převzetí uraženě dávali z krku.

První momenty po prohraném finále ale vystřídala radost z toho, jak daleko se jako tým dostali. Jak se pak ale museli neúspěšní střelci penalt cítit, když si o sobě přečetli ošklivé komentáře, je otázkou.

I když Anglie získala druhé místo, má skvělou přípravu na následující mistroství světa, které se bude odehrávat na konci roku v Kataru.

Zdroj: Twitter

Autor: Raina Tomanová



Související články