České památky zdraží kvůli energiím. Snižuje se však vstupné pro děti a mládež

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
pamatky cesko
Zdroj: Shutterstock

V průměru o 30 korun by mělo zdražit vstupné na veškeré památky, které jsou v České republice spravované státem. Podle ekonomů se toto číslo rovná zhruba patnácti procentům z původního vstupného. Důvodem mají být zvýšené výdaje Národního památkového ústavu (NPÚ). Na druhou stranu je zde snaha neustále zlevňovat vstupenky pro děti a mládež, jak pro Přehledně24.cz uvedla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Zdražení opět, jako většina podobných situací v poslední době, souvisí především s navýšením cen energií, se kterými se kromě České republiky potýká mnoho dalších zemí. Na většině památek se totiž tato stoupající částka projeví a souviset bude i s jejich zabezpečením.

Se zprávou o nastávajícím zdražování přišla ČTK, jíž informace poskytla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jana Hartmanová. Podle jejích slov poznají změnu návštěvníci především v hlavní sezoně, už teď je ale na některých místech znát změna. A někteří ekonomové se bojí, že může ještě přituhnout.

Částka za vstup se na různých místech liší

NPÚ průměrnou cenu vstupenky neuvádí. Podle mluvčí se totiž vstupné na památky, kterých spravuje společnost kolem stovky, výrazně liší. Se zvýšeným vstupným se lidé budou setkávat nejvíce na začátku nové sezony, která obvykle začíná v dubnu. S ohledem na pandemickou situaci byl v posledních dvou letech začátek sezony odsunut.

„Jsme nuceni přistoupit k mírnému zvýšení vstupného, a to z důvodu prudkého nárůstu mandatorních výdajů. V souvislosti se zvýšením cen za energie, ale i služby za zabezpečení objektů či služby spojené s návštěvnickým provozem, předpokládáme v tomto roce nárůst těchto výdajů minimálně o 150 milionů korun. Zvýšením vstupného tyto výdaje alespoň částečně pokryjeme,“ uvádí mluvčí.

Pro Přehledně24 pak Hartmanová dodává, že se navýšily mimo jiné i ceny za ostrahu objektů, za stavební materiál a také částky, které je potřeba vkládat do oprav jednotlivých památek. I to samozřejmě s nárůstem cen souvisí, na druhou stranu se ale snaží NPÚ snížit vstupné pro mladší návštěvníky.

„Ráda bych zmínila, že pokračujeme ve snižování vstupného pro děti a mládež – loni bylo vstupné pro tuto kategorii (6–18 let) sníženo na 50 % základního vstupného, letos na 40 % základního vstupného. Cílem je učinit památky pro nejmladší návštěvníky přístupnější a pomáhat jim budovat vztah ke kulturnímu dědictví,“ doplnila Hartmanová.

Dva roky se navíc kvůli pandemii památky potýkaly s problémy s nedostatkem zájemců o prohlídky, mnohdy byla situace dokonce omezena úplným uzavřením prostor. Někde tak jednoduše vlastník památek peníze na údržbu získat musí. „Vlastní výnosy do konce loňského září činily necelých 400 milionů korun, tedy o 155 milionů korun méně než ke stejnému datu v roce 2019,“ uvádí ČTK.

Vláda slibuje pomoc

Zvyšování dalších cen u památek se pokouší v současné chvíli předejít i vláda, která slíbila v tomto ohledu finanční podporu některým z míst. V programovém prohlášení týkajícím se historických budov v České republice se píše o podpoře, kterou by měla většina památek získat.

„Budeme všestranně podporovat živou kulturu, podnikání v kultuře a vytvářet pod­mínky pro jejich rozvoj. Podpoříme rozvoj muzeí a galerií, které pečují o hmotné kulturní dědictví. Zvláštní pozornost budeme věnovat institucím připomínajícím dějiny a oběti totalit­ních režimů 20. století a podporovat tak činnost paměťových institucí,“ stojí v prohlášení ze 6. ledna.

„Co se týče vyhlídek na letošní návštěvnost: vše bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet koronavirová pandemie a případné restrikce a opatření (např. omezení počtu návštěvníků v prohlídkových skupinách, povinnost nošení respirátorů na prohlídkách – to jsou faktory, které na pokles návštěvnosti v loňském roce bezesporu měly vliv). My samozřejmě doufáme v to, že návštěvnost památek opět vzroste,“ doplnila nakonec mluvčí NPÚ.

Zdroj: Přehledně24, ČTK, vlada.cz

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články