Lidé si pěstují více vlastního jídla. Loni vzrostlo číslo o 8 %

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
rajcata sklenik
Zdroj: Shutterstock

Čím dál více lidí se věnuje pěstování vlastního jídla. Loni si ho v tuzemsku z velké části pěstovalo 52 % lidí, čímž se počet meziročně zvýšil o 8 %. Informace vyplývají z průzkumu Akademie věd České republiky o vztahu lidí v České republice k jídlu během pandemie covid-19 . Většina respondentů přitom vypověděla, že se jejich postoj k potravinám kvůli koronaviru nezměnil.

Podle Akademie věd České republiky se průzkumu účastnilo celkově 515 dospělých osob z celé republiky. Z tohoto počtu celkem 14 % lidí zvažovalo pěstování vlastního jídla, u pouhých 17 % ale pokryla tato činnost hlavní zdroje potravin.

Důvodů ke zvýšení pěstování vlastního jídla je několik. Někteří lidé se bojí finančních problémů, je pro ně proto logičtější věnovat práci zahrádce a farmě, díky čemuž ušetří poměrně velkou část peněz. Dalším důvodem je pak také snaha jíst zdravé jídlo, jehož původ skutečně známe.

Finance hrají velkou roli

Průzkum se zaměřil na vliv financí na některé konkrétní potraviny. Například ryby loni méně kupovalo 17 procent respondentů, nákup alkoholu omezilo 16 procent dotázaných, sladkostí 13 procent lidí. Většina z nich jako důvod uvedla skutečně právě peníze.

Celkem 88 % dotázaných odpovědělo, že v obchodech pořizují pravidelně čerstvé i trvanlivé potraviny. Oproti předchozím rokům ale mnoho lidí přiznalo, že kupují pouze to nejdůležitější, protože ne vše se dá doma vypěstovat. To, co si mohou lidé nechat vyrůst na zahrádce, ale v mnoha případech nekupují vůbec.

„V zimě je třeba zeleninu kupovat. V létě ale z obchodu bereme pouze tropické ovoce, to, které roste i u nás, si obvykle pěstujeme sami, podobně jako zeleninu,“ říká pro Přehledně24 paní Vlasta z Libchav. Ta také na své farmě chová celou řadu domácích zvířat.

„Kuře nebo vepřové maso se dá koupit v jakémkoli obchodě, králíka ale mají pouze v několika řeznictvích v okolí. Proto je chováme na maso, někdy jich je tolik, že je dokonce můžeme prodávat. A po domácím mase je mezi lidmi stále velký zájem, stejně tak i po vajíčkách od slepic,“ dodává.

Vlastní jídlo na vesnici i ve městech

Pro některé osoby je problémem si vlastní jídlo pěstovat, protože žijí ve městě, kde nejsou podmínky takové. Podle zástupců Akademie věd je v České republice velký problém s nízkou konzumací čerstvého ovoce a zeleniny. Průzkumy ukazují, že si tyto potraviny dá 35 procent lidí a 27 procent respondentů je konzumuje čtyřikrát až šestkrát týdně.

Podle světových zdravotnických organizací by lidé měli denně sníst alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny. Mnoho lidí ale raději tyto potraviny nekupuje, protože jsou drahé a na pěstování vlastních nemají podmínky. Přitom se ale dá alespoň v malém pěstovat zeleninu či ovoce i ve městě.

„Sice žijeme ve městě, i tak ale máme v zahrádkářské kolonii malý plac, kde se dá leccos vypěstovat. Já osobně přes léto pěstuji okurky, dýně, rajčata, máme na zahradě i jabloň a rakytníky,“ říká pro Přehledně24 paní Dagmar z Milovic. „Na podzim pak sklízíme ve skleníku hroznové víno,“ dodává.

Zdroj: Přehledně24, Akademie věd České republiky

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články