Důstojná mzda v České republice by měla být alespoň 34 tisíc korun, v Praze pak skoro 40 tisíc. Polovina lidí na ni ale nedosáhne

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
penize
Zdroj: Shutterstock

Pokud chce člověk naplnit potřeby své a jednoho dítěte, a kromě toho si také užívat volného času, měl by mít minimální mzdu 34 000 korun měsíčně. V Praze potom podle expertů skoro až 40 000 korun. S těmito informacemi přišla platforma Důstojná mzda, skutečnost je ale taková, že na tyto finance jen málokdo dosáhne.

Platforma při výpočtu zohlednila náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdraví, vzdělání, mobil, internet i menší rezervu a také růst cen. V současné době i s ohledem na inflaci by se měla minimální mzda zvednout na 34 977 v regionech a 41 233 v hlavním městě.

Na výpočtu takových čísel přitom pracovalo zhruba 20 odborníků z několika odvětví, a to již od roku 2016. Při výpočtech experti přitom využili údaje statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí. Poprvé pak výsledky výpočtů zveřejnili v roce 2019.

Rozdíly soukromého a veřejného sektoru

Podle zjištění platformy bylo loni pod minimální důstojnou mzdou 41 procent z úvazků v soukromém sektoru. Týká se to přitom zhruba 1,5 milionů osob. Na částku nedosáhne 48 procent žen a 35 procent mužů. Ve veřejné sféře pak vydělává pod minimální mzdu 17 procent pracovníků.

„Lidé, kteří na minimální důstojnou mzdu nedosahovali v minulých letech či se se svými příjmy pohybovali těsně nad ní, jsou nyní rychlým růstem cen energií a celkovou inflací ohroženi v mimořádné míře,“ uvedli autoři výpočtů. Jaká je ale skutečnost?

Minimální mzda loni činila 15 200 korun. Letos je 16 200 korun. Podle platformy by ale minimální důstojná mzda bez výdajů na oblečení a volný čas a bez odložení úspor vyšla na 21 035 korun. Částka, kterou uvedli, pak zahrnuje i všechny ostatní položky.

Polovina Čechů má příjem nižší

V České republice je nutné nadále zvyšovat výdělky. Velká část obyvatel naší země totiž ani zdaleka na minimální vypočítanou mzdu nedosáhne.

„Osobně neznám nikoho, kdo by si vydělával nad 34 000 měsíčně. Většina mých přátel má navíc rodinu a několik dětí. Po zvýšení cen za elektřinu je to pro nás pro všechny těžké a taková minimální mzda by se rozhodně hodila,“ říká hořce pan Jan z Vamberka.

„Měsíčně nedostávám ani 30 000 korun. Dětem občas koupím nějakou tu novou hračku, snažím se dávat něco málo stranou. Na vysoké noze si ale moje rodina nežije a určitě nemáme na všechno, co bychom si mohli přát. S momentálním zdražováním všeho okolo rozhodně ne,“ dodává pro Přehledně24 dvaačtyřicetiletá Alena.

Velká část dotazovaných se shoduje na tom, že nejen jejich příjmy, ale ani příjmy blízkých nejsou tak vysoké. „S tím, co tvrdí experti, souhlasím. S tím, co je státem nastaveno, by se mělo něco udělat. Chtěl bych žít ve světě, kde by byla minimální mzda 34 000 korun pravda,“ hodnotí celou tematiku skladník Aleš z Lysé nad Labem.

Zdroj: Czech statistical office, iRozhlas, Novinky, ČTK, Aktuálně, Důstojná mzda, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články