EET nerušte, žádají odbory. Evidence podle nich dělá férové podnikatelské prostředí

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
eet
Zdroj: Shutterstock

Již před volbami existovaly informace o tom, že po pádu Babišovy vlády bude kompletně zrušena elektronická evidence tržeb. Ta byla kvůli pandemii koronaviru pozastavena, nová vláda Petra Fialy ale nedávno upozornila, že se do provozu již nevrátí. To se ale nelíbí některým odborníkům, kteří požadují, aby EET zrušena nebyla.

EET, která byla založena v roce 2013, byla během pandemie koronaviru Ministerstvem financí pozastavena, mluvilo se ale o tom, že se vrátí zpět do provozu. „Platí, že od ledna 2023 se k EET určitě vrátíme,“ slibovala tehdy Alena Schillerová. „EET je úspěšný projekt, díky kterému jsme významně snížili daně a který je důležitý také pro férové prostředí a fungující stát,“ dodala tehdejší ministryně.

Jenomže mezitím došlo k vystřídání vlády a ta nová s Petrem Fialou v čele to vidí jinak. Server Přehledně24 se již dříve zabýval tím, že zrušení elektronické evidence tržeb pro stát neznamení žádné finanční problémy ani žádné výdaje navíc. Web iDNES dokonce tvrdí, že způsobí v konečném důsledku jen nevýznamně nižší inkaso daní. Odborníci, kteří jsou proti jejímu zrušení, to ale vidí jinak.

„Vláda musí mít možnost rozhodnout podle svého uvážení. Má to být její právo a ponese za něj odpovědnost. EET může ponechat, upravit či zrušit zcela nebo nahradit podobným projektem,“ sdělil Přehledně24 Pavel Buňát, majitel společnosti MB energy.

„Zastávám názor, že my občané ČR – nepodnikatelé i podnikatelé – stále hodnotíme, jestli se nám líbí jednotlivé přínosy či dopady EET. Ale je to hodnocení jen z vlastního pohledu, navíc s minimem těch strategických podkladových informací o celkové koncepci, navíc získaných jen ve zkratce přes média. Pokud ministr financí nyní přichází s poznatkem, že zavedení EET nemělo takový ekonomický přínos, pak je vhodné tomu věřit ale i nezávisle ověřit a zveřejnit podklady pro jeho tvrzení,“ dodává.

Podle jeho slov by zároveň by vláda, pokud rozhodne o zrušení EET, měla reagovat na staronový požadavek na zvýšení férovosti jak v podnikatelském prostředí, tak i porovnání podnikatelů a zaměstnanců, zejména v oblasti rychlosti a spolehlivosti výběru daní.

Babiš vs. Stanjura

„Cílem nové právní úpravy je zrušení povinností obsažených v zákoně o evidenci tržeb jako celku a tím i zrušení celé této veřejnoprávní regulace. Zrušením povinnosti evidovat tržby budou podnikatelé zproštěni administrativní a finanční zátěže, kterou pro ně evidence tržeb znamená. Tento závazek vyplývá z programového prohlášení vlády,“ píše se v rušící novele.

„EET je příliš drahý lék na vylepšení státního rozpočtu, který má silné negativní vedlejší účinky. Navíc má každým rokem menší význam, jak postupně platby přecházejí do bezhotovostní sféry. Snaha zachovat EET je provázena neznalostí obchodní reality,“ doplňuje pro Přehledně24 Vlastimil Sojka, daňový poradce KODAP.

„Na zrušení EET se nesmírně těším. Za dobu, co jsme ho měli, jsme měli mnoho problémů. Nevěděli jsme, zda se nám platba do EET propsala, ale neměli jsme možnost ověřit to, neboť synchronizace trvala. Poté se některé operace zapsaly 2x a bylo třeba to každý měsíc kontrolovat. Samozřejmě bez možnosti kontaktovat podporu. Absolutně nechápu, kdo a proč by chtěl EET zachovávat,“ řekla Přehledně24 Klára Hrušková ze společnosti Caresse BraExpert.

Odbory ale v současné době vládu vyzývají, aby zrušení EET ještě zvážila. Návrh na ukončení evidence elektronických tržeb by podle webu ČT24 měla vláda stáhnout. Ministr financí Zdeněk Stanjura je výrazně proti a tvrdí, že výrazně rostou bezhotovostní platby.

„Ještě v roce 2017 to bylo dvacet procent, letos je to už šedesát a do tří let to má být osmdesát procent a EET eviduje jen hotovostní platby,“ vysvětluje ministr. S jeho slovy ale nesouhlasí bývalý premiér Andrej Babiš, který EET kdysi zavedl. „Slouží jako evidence a jako statistika, tak nechápu, proč tolik práce chtějí takhle zahodit úplně zbytečně.“

Odbory nesouhlasí

Ačkoli většina ministerstev nemá se zrušením EET víceméně žádný problém, proti jsou odbory. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů by se EET v žádném případě neměla rušit. „Je to o podnikatelském prostředí a férovosti. Pro ty, kteří inklinují k nepoctivosti, to může znamenat ulehčení podmínek,“ vyjádřil se.

Normu o zrušení EET bude vláda projednávat ještě příští týden. Pokud by se dohodla na jejím zrušení, systém by měl být ukončen k prosinci letošního roku. Mnoho odborníků ale stále doufá, že k tomu nedojde. Podle jejich slov totiž EET výrazně zlepšila přehled o podnikatelském prostředí.

Zdroj: ČT24, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články