Ministerstvo financí už má připravený návrh na zrušení EET. Podnikatelé to vítají, má to ale i druhou stranu mince

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
eet
Zdroj: Shutterstock

Již před volbami některé vládní strany avizovaly, že po pádu Babišovy vlády dojde ke zrušení elektronické evidence tržeb. A teď to vypadá, že tomu tak skutečně bude. Ministerstvo financí totiž připravilo návrh, podle kterého by EET měla být definitivně zrušena. Kvůli pandemii je do 31. prosince letošního roku minimálně pozastavená.

Podle ministerstva nepředstavuje zrušení elektronické evidence tržeb pro stát žádné finanční problémy ani žádné výdaje navíc. Podle iDNES způsobí v konečném důsledku jen nevýznamně nižší inkaso daní. Navíc dojde i pro mnoho lidí k úlevám, které budou moci využívat jinde.

„Cílem nové právní úpravy je zrušení povinností obsažených v zákoně o evidenci tržeb jako celku a tím i zrušení celé této veřejnoprávní regulace. Zrušením povinnosti evidovat tržby budou podnikatelé zproštěni administrativní a finanční zátěže, kterou pro ně evidence tržeb znamená. Tento závazek vyplývá z programového prohlášení vlády,“ píše se v rušící novele.

Státnímu rozpočtu to pomůže

„Na straně podnikatelů dojde k poklesu administrativní zátěže, jakož i nákladů spojených s plněním povinnosti evidovat tržby. Například při předpokladu minimálního ročního nákladu ve výši zhruba tři tisíce korun by napříč podnikatelským segmentem mohlo jít o zhruba 1,5 miliardy korun ročně,“ argumentuje zpráva.

Evidence byla zavedena v roce 2013, stala se tehdy doslova vlajkovou lodí hnutí ANO a dodnes je spojována se jménem Andreje Babiše. Měla pomoci s narovnáním daní a celkově kontrolovat podnikatelské prostředí. Mnoha lidem se samozřejmě nelíbila.

Pozastavení kvůli covidu

Během pandemie Ministerstvo financí ČR od EET ustoupilo. Na téměř tři roky byla pozastavena. „EET je v současnosti pozastavena do konce roku 2022. Dle plánů předchozí Babišovy vlády se měla EET znovu spustit 1. ledna 2023, kdy se do evidence měly zapojit i poslední dvě vlny podnikatelů (řemeslníci, advokáti, lékaři atd.),“ píše se na webu podnikatel.cz

„Platí, že od ledna 2023 se k EET určitě vrátíme,“ slibovala tehdy Alena Schillerová. „EET je úspěšný projekt, díky kterému jsme významně snížili daně a který je důležitý také pro férové prostředí a fungující stát,“ dodala tehdejší ministryně. Jenže současná vláda to vidí jinak.

„Vláda sama v době covidu přiznala, že to je pro podnikatele zátěž, že to ohrožuje podnikatelské prostředí. Navíc náklady na EET byly vyšší než její údajné přínosy,“ řekl loni na podzim šéf ODS a současný premiér Petr Fiala. Pokud vše půjde podle předpokladů, EET se do provozu již nikdy nevrátí.

Podnikatelé to vítají

„EET je pro nás věc navíc, a jelikož jsme museli tisknout velké množství papírových účtenek denně, byl to zbytečný náklad za papír a starost s administrativou. Rozhodně to není udržitelná cesta,“ řekla Přehledně24.cz návrhářka Josefina Bakošová, která provozuje obchod se svým oblečením i designovými doplňky českých designérů.

S postupem vlády souhlasí i ředitelka Bohemia Institutu Eva Mocová. „EET je naprosto marginální záležitost, ekonomicky nijak významná a pouze obtěžující již tak náročnou podnikatelskou a živnostenskou činnost. Významné daňové úniky neřeší, jedná se pouze o šikanózní postup většinou uplatňovaný vůči malým živnostníkům a drobným podnikatelům,“ napsala na výzvu Přehledně24.

Petr Hoška z CK HOŠKA TOUR se jakožto podnikatel v cestovním ruchu připravoval na EET delší dobu. Dle jeho názoru jsou tržby cestovních kanceláří pod drobnohledem nejenom orgánů finanční správy, ale také například pojišťoven. „Taktéž hotovostních plateb na provozovně není velké množství, kvůli kterým bychom si museli zřizovat novou pokladnu. Obvykle se jedná o zálohy. Proto se domnívám, že současné nástroje jsou zcela dostatečné,“ řekl Přehledně24.

Zmínil také, že nově musí cestovní kanceláře odvádět DPH již z přijatých záloh. „To vidím aktuálně jako ještě těžší problematiku, ve které se musíme narychlo zorientovat. A která má mnoho nejasností,“ dodal.

Na zákonné požadavky EET se předem připravoval i Pavel Buňát z MB energy. Chtěl také vyčkat, až se praxe časem ustálí a procesy všeobecně zavedou a pak se znovu rozhodovat, zda platby v opět hotovosti nabízet. Zrušení by ale dle něj mělo předcházet nezávislé vyhodnocení nákladů, přínosů, kladů i záporů celé problematiky výběru daní.

„Možná bude dobré EET úplně zrušit, možná by bylo vhodné ji upravit (již dříve byl připraven podobný projekt registračních pokladen) a s přepracovanou verzí zákona o EET v budoucnu pokračovat,“ míní.

Druhá strana mince

TOP manažerka a vysokoškolská pedagožka Eva Matoušková ale avizované zrušení EET považuje za „zbytečný truc“ ze strany nové vlády.

„Nevím, jak může EET ohrožovat podnikatelské prostředí. Například v solidních restauracích ho používali i před covidem. Zrušení mi přijde dvojnásob nesmyslné v situaci, kdy si mnozí podnikatelé pořídili a zaplatili vše potřebné
a mnozí EET využívají běžně a bez problémů,“ poukázala na druhou stranu mince pro Přehledně24.cz.

Zdroj: Přehledně24.cz,iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články