Nejsou čipy. Výroba aut v Česku stále klesá

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
vyroba aut
Zdroj: Profimedia

V Česku dle informací ČTK klesla výroba osobních automobilů za leden a únor letošního roku o 17,6 %, což je nejvíce od roku 2010. Celkem se vyrobilo 170 378 vozů. A očekává se další pokles kvůli situaci na Ukrajině, což bude mít nejen na výrobu aut další fatální dopady.

Důvodem je nedostatek součástek nutných k výrobě vozů, zejména se jedná o čipy. Nedostatek zásadních polovodičů zpomaluje výrobu některých modelů aut v automobilce Škoda Auto. Nadále se snižuje i pokles výroby elektromobilů.

Válka na Ukrajině výrobu značně ovlivňuje

„Vzhledem k aktuální situaci, dalšímu výraznému narušení dodavatelských řetězců a kritickému nedostatku některých surovin a komponentů kvůli válce na Ukrajině bohužel musíme i v dalších měsících očekávat spíše stagnaci či pokles celkové výroby a prodlužování dodacích lhůt,“ vysvětlil výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Podle Petzla to bude mít dopad především na dodavatelské firmy. „Proto je nezbytné ve spolupráci s vládou diskutovat možná opatření. Jde zejména o uvedení kurzarbeitu nebo zajištění dlouhodobé bezpečnosti a predikovatelnosti dodávek energií a surovin, včetně cen,“ dodal.

Kvůli válce na Ukrajině se také očekává nedostatek dalších surovin nutných k výrobě automobilů či jejich komponentů.

„Málokdo ví, že například saze jsou jedním z nejzásadnějších produktů pocházejících z Ruské federace a jsou nezbytné pro výrobu pneumatik,“ uvádějí odbory v týdeníku Škodovácký odborář.

Škoda Auto v Mladé Boleslavi za loňský rok vyrobila o 21,6 % méně aut než v loňském roce.

Ani ve světě není situace ideální

Krize s dodávkou čipů postihuje i další velké světové automobilky, například kolínská Toyota hlásí pokles výroby o 51,4 % oproti stejnému období v loňském roce.

Naopak jihokorejská automobilka Hyundai sídlící v Nošovicích vykazuje nárůst výroby oproti roku 2021. Svou produkci zvýšila o 24 % a vzrostl jí i podíl elektrických vozidel, a to na 18 %.

Autobusy a motocykly hlásí nárůst

Situace, zdá se, není ani pro všechna odvětví stejná. Oproti osobním automobilům například společnost Iveco z Vysokého Mýta zvýšila svou produkci autobusů za loňský rok o 8,5 %.

Velmi výrazně stoupla také výroba motocyklů od výrobce Jawa Moto, ten za leden a únor letošního roku hlásí meziroční nárůst o 173 %.

Zdroj: ČTK, E15, Forbes, Škodovácký odborář

Autor: Veronika Holcová



Související články