Válka na Ukrajině ohrožuje globální potravinovou bezpečnost. Zvládne Indie nakrmit celý svět?

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
psenice ukrajina
Zdroj: Shutterstock

Válka na Ukrajině je globálním problémem v mnoha oblastech a mimo jiné i v té potravinářské. Ukrajina je totiž jedním z největších vývozců obilí, kvůli válce ale bohužel klesají procenta vyvážených potravin a stoupají jejich ceny. Indický premiér Naréndra Módí ale minulý týden slíbil prezidentovi USA Joeu Bidenovi, že je Indie jakožto další velký dodavatel obilovin připravena zásobovat svět.

Před vypuknutím válečného konfliktu se ukrajinská pšenice a kukuřice svážela po železnici do černomořských přístavů. Odsud se poté dostávala do Evropy a Asie, informuje iDNES. Jenomže přístavy v současné době blokuje Rusko. Svět se tak potýká s obrovskými změnami a tíží ho obavy z nedostatku některých potravin.

Pšenice se odsud navíc podle Hospodářských novin dovážela také do zemí, které kvůli klimatickým podmínkám neměly možnost obiloviny vypěstovat. Indie nyní slibuje pomoc, je ale otázkou, zda skutečně dokáže tato země nakrmit celý svět. Podle Módího má Indie dostatek jídla pro 1,4 miliardy lidí.

Třetina celosvětového prodeje

Podle BBC jsou Rusko a Ukrajina největšími dodavateli obilí, především pak pšenice, a celkově představují zhruba třetinu celosvětového prodeje této suroviny. Obě země rovněž představují 55 % celosvětového ročního vývozu slunečnicového oleje a 17 % vývozu kukuřice a ječmene. Dohromady měly letos vyvézt 14 milionů tun pšenice a přes 16 milionů tun kukuřice.

Už před válkou byly ceny za obilí na maximech, teď ale navíc kvůli konfliktu došlo k zastavení velké části exportu. Indie je proto připravena údajně pomoci světu každý den, stačí jen, aby s tím souhlasila Světová obchodní organizace. „Indie by mohla zasáhnout a vyvážet více, pšenice má země dostatek,“ tvrdí ekonom Upali Galketi Aratchilage.

Indie je totiž druhým největším producentem rýže, ale také právě pšenice. Na začátku dubna měla na skladě 74 milionů tun těchto dvou základních surovin. Z toho 21 milionů tun bylo ponecháno pro její strategickou rezervu. Navíc je Indie jedním z nejlevnějších dodavatelů, rýži vyváží do téměř 150 zemí a pšenici do 68.

Řada otazníků

Ačkoli Indie předpokládá, že dokáže světu pomoci, odborníci podle zahraničního zpravodajského webu řeší řadu otazníků. Věří například, že výnos bude letos mnohem nižší kvůli nedostatku hnojiv a rozmarům počasí. Právě hnojiva přitom opět souvisejí s válkou na Ukrajině, protože právě Rusko je největším dovozcem hnojiv, které Indie využívá.

Celosvětově jsou ceny hnojiv již nyní navíc vysoké kvůli prudce rostoucím cenám plynu. Navíc se i Indie potýká s inflací a je tak možné, že i v tomto ohledu nastanou problémy. Není tak úplně jisté, že se země dokáže postarat o celý svět, jak v současné chvíli tvrdí.

Podle Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky bude mít ruská invaze pravděpodobně vážné důsledky pro globální potravinovou bezpečnost. Ačkoli tak v současné době Indie vnímá potřebu pomoci a má za to, že si to může dovolit, není jasné, jak tomu bude do budoucna. O celé problematice proto budou příslušné orgány ještě jednat.

Zdroj: BBC, iDNES, Hospodářské noviny

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články