Budou se zvyšovat poplatky za televizi a rádio? Babiš je proti, naopak by je odpouštěl

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
ceska televize
Zdroj: josefkubes / Shutterstock.com

V domácnostech nebude zdražovat pouze plyn a elektřina, ale možná také poplatek za televizi a rádio. Vláda totiž zvažuje, že tyto poplatky zvýší. Nestalo se tak již čtrnáct let.

Koncesionářské poplatky slouží k financování veřejnoprávních médií České televize a Českého rozhlasu. O zvýšení se jednalo teprve nedávno, což potvrdil premiér Petr Fiala. Poplatky se vybírají ve stejné výši již od roku 2008. Za televizi se tedy platí 135 korun, za rozhlas 45 korun.

Zvýšení je zatím ve fázi diskuzí

„V programovém prohlášení vlády se zavazujeme k tomu, že se zaměříme na udržitelnost financování veřejnoprávních médií a tento závazek chceme naplnit. Čeká nás ale debata o tom, jakým způsobem k tomu dojít, bez toho nelze odpovědně říct, jak se bude výše poplatku vyvíjet,“ cituje premiéra server iDNES.

Stejný názor vyjádřil také Markéta Adamová Pekarová. O dalším datu jednání se bude diskutovat, čeká se na data a návrhy od ministra kultury Martina Baxy, který má přijít s nápadem, jak koncesionářské poplatky valorizovat.

„Diskuse o výši koncesionářských poplatků zapadá do debaty o mediálních zákonech,“ řekl pro Blesk Martin Baxa, který má celou věc na starosti. Dokud ale nebude situace prodebatována, nebude se ohledně ní vyjadřovat do médií.

„Není to zase tolik, těch pár korun nám nikomu neublíží. Veřejnoprávní televizi sleduji denně a i rádio je pro mě důležité, protože se hodně věcí dozvím třeba při vaření nebo úklidu. Nepřijde mi jako taková katastrofa si za to připlatit,“ říká pro Přehledně24 maminka Jana N., která je momentálně na mateřské dovolené.

„Já bych řekl, že je to nespravedlivé. Televizi zapnu jednou za měsíc, rádio neposlouchám vůbec. Už to, že platím za něco, co nevyužívám, mě obtěžuje. Ale zvyšování cen mi tedy opravdu drásá nervy,“ oponuje naopak pan Vladimír z Opatovic, který má tři děti, televizi ale nevyužívá žádný z nich.

Bývalý premiér Andrej Babiš by chtěl systém také změnit, ale úplně jiným směrem, než chystá vláda. „Na Slovensku veřejnoprávní média financuje státní rozpočet. A u nás by to bylo taky dobré,“ sdělil ve svém pravidelném pořadu Čau lidi. S tímto názorem ale každý nesouhlasí.

Názory se různí, bude těžké se shodnout

„Veřejnoprávní média jsou důležitá a stát by je financovat neměl. Taková situace už tu byla před listopadem 1989 a ti, co si to pamatují, si také pamatují, jak vypadalo například tehdejší zpravodajství,“ uvedla pro iDnes.cz mediální expertka Barbora Osvaldová, která působí na Fakultě sociálních věd UK.

Andrej Babiš by poplatky nezvyšoval, protože jsou podle něj dostatečně vysoké. Naopak by je odpustil určitým skupinám lidí, například důchodcům. „My vůbec nevíme, kam jdou peníze České televize. Nikdo to neví, NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) to nekontroluje,“ vysvětluje expremiér svůj postoj.

Ve Velké Británii se dokonce plánuje zrušení poplatků za televizi a rozhlas na celé dva roky. Jestli vláda bude zvýšení projednávat, Babiš chce navrhnout, aby se poplatky odpustily důchodcům, zdravotně postiženým a také lidem, kteří nemají vysoké příjmy. Už dnes někteří poplatky neplatí.

„Hnutí SPD nepodporuje navýšení poplatků pro Českou televizi či Český rozhlas, protože obě instituce nepostupují v souladu se zákonem, který jim káže vyváženost. Budu konkrétní: já jsem již 7 let nebyl pozván do pořadu Otázky Václava Moravce. Voliči SPD ale platí koncesionářské poplatky úplně stejně jako ostatní, tedy to opravdu není objektivní,“ prozradil pro idnes.cz Tomio Okamura.

Zdroj: idnes.cz, Blesk, Přehledně24

Autor: Raina Tomanová



Související články