Ceny obědů letí vzhůru. V polovině krajů už nestačí ani nejvyšší stravenka

od Markéta Krejčí
3 minuty čtení
Restaurace Obed
Zdroj: Shutterstock

Zdražování je jedním z hlavních témat naší společnosti. Roste inflace, ceny nemovitostí i energií. Pomalu se přidávají i potraviny. Jejich zvýšená cena se už nyní odráží v ceně obědů v restauracích. Data přinesla společnost Sodexo Benefity v tiskové zprávě. Redakce Přehledně24.cz oslovila podnikatele v gastronomické oblasti i manažery, aby přinesla jejich pohled na věc.

Návštěvu restaurací v době obědů značně ovlivňuje fakt, zda má člověk k dispozici stravenky. Tedy dotované stravné, kdy zaměstnanec platí 45 % hodnoty stravenky a zaměstnavatel zbylých 55 %.

Místo v restauraci raději doma

Podle Sodexo Benefity chodí lidé se stravenkami na oběd do restauračních zařízení až třikrát častěji než lidé bez nich. I tak je ale podle něj znatelný úbytek lidí v restauracích v době obědů. Majitelé stravenek je totiž často využívají spíše k nákupu potravin.

„Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a podle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covid,“ uvedl ve zprávě Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Potraviny se přidaly ke zdražování

Lidé se takto snaží alespoň částečně ušetřit. Ceny v restauračních zařízeních totiž vzrostly ještě dříve než ceny samostatných potravin. Mohlo za to navýšení provozních nákladů restaurací, jako například ceny elektřiny, plynu či pohonných hmot.

Potraviny jako takové tomuto trendu dlouho odolávaly. „České ceny potravin dosud neodráží nedávné citelné zdražování zemědělských komodit na světových trzích ani nákladů na přepravu. Podle našeho názoru k tomuto cenovému průsaku dojde v nejbližší době,“ řekl pro Podnikatel.cz ekonom Vít Hradil.

Ceny jídel v restauracích tak opět rostou a je to patrné už nyní. Podle dat se oproti lednu ceny obědů zvýšily průměrně o 13 korun, a to ze 157 Kč na 170 Kč.

Nejdražší Praha, nejlevnější Karlovarsko

Nejhlouběji si sáhnou do kapsy Pražané. Tam je průměrná lednová cena obědů 176 korun, v roce 2020 to bylo 145 korun. V závěsu je kraj Středočeský se 167 korunami a Jihomoravský, kde lidé platí průměrně 166 korun českých za jeden oběd.

Na druhém konci spektra je podle dat Sodexo Benefity Karlovarský kraj, kde stojí oběd v průmětu 142 korun, přičemž loňská průměrná cena byla 135 korun. Za ním je Ústecký, Zlínský a Vysočina se 145 korunami.

Ne všichni zdražují

„Zdražit jsme bohužel nuceni byli. Od ledna o 10 %. Stále to nevykryje navýšení cen surovin, energií, obalů a pohonných hmot, ale alespoň nejsme ve ztrátě. Naše společnost například pociťuje výrazně i zdražení obalových materiálů, protože naše obědy zákazníkům rozvážíme. S tím je spojeno i výrazné zdražení pohonných hmot,“ řekl Přehledně24 Jiří Vykouk, podnikatel a manažer firmy Jezte s námi, která působí v Ústeckém kraji.

Ne všichni však šli cestou zdražení. Příkladem je Rosemary bistro v Plzni, které si otevřel Jiří Tuháček s manželkou v Plzni po dvou letech příprav. Po třech týdnech už jej zasáhla koronavirová situace, na ceně se to ale neprojevilo. „Cena poledního menu, které u nás zahrnuje polévku, hlavní chod a nealkoholický domácí nápoj, jsme rok neupravili, zustává na 169 Kč. Pro nás je ale důležitá domácí kvalita, za kterou zakazníci přicházejí, cena v řádu desetikorun hraje mizivou roli,“ řekl Přehledně24 Tuháček.

Stravenky jsou problematické a nestačí

Dalším problémem také je, že většina zaměstnanců pobírá stravenky ve výši sto korun, která tedy na jeden oběd ani zdaleka nestačí. Nejvyšší nabízená poukázka, která má také nejvyšší daňové zvýhodnění, má hodnotu 150 korun. Ani ta však v polovině krajů na oběd vůbec nestačí.

To vnímá i Tomáš Fekiač, manažer v gastronomickém sektoru, který má více než dvacetiletou praxi. „Již dávno neplatí, že se vejdete do jedné stravenky za 80 až 100 Kč za jídlo bez poměrné části příplatku. Může se již nyní počítat s navýšením v rozmezí 8 až 15 % oproti původní prodejní ceně, a to v průměru za rok, ne-li půl rok.

Spousta podniků proto stravenky vůbec nepřijímá, problematický je i rozvoz. „Pro restauratéra je nejnevýhodnější varianta rozvozu a platba stravenkou, to činí provizi 25+5 % z ceny včetně DPH. Tuto variantu jsme ukončili a raději se věnujeme hostům v restauraci. Vidíme citelný pokles zákazníků se stravenkami, cca 10:1 papírové versus stravenková karta,“ říká Tuháček.

Ani Vykouk nevnímá stravenky ze své pozice jako přijatelné. „Stravenky nebereme. Má to jednoduchý důvod, a to jsou komplikace při jejich ‚zbavování se‘. Je to drahé, nepraktické a zabírá to čas, který nevynahradí těch pár zákazníků navíc, kteří by u nás nakoupili,“ myslí si.

„Je na každé firmě, aby si zvolila formu, která jí a hlavně jejím zaměstnancům nejvíce vyhovuje. Je třeba si uvědomit, že jsou oblasti, kde firma nemá možnost mít zaměstnaneckou jídelnu a v okolí není restaurace či podobná možnost využít stravenky na oběd,“ upozorňuje ještě pro Přehledně24 TOP manažerka Eva Matoušková z MATCOM.

Zdroj: Přehledně24, Sodexo Benefity, Podnikatel.cz

Autor: Markéta Mladá



Související články