Fiala už má jasno, co bude s EET a kontrolním hlášením. Podnikatele čekají velké změny

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
EET
Zdroj: Profimedia

České podnikatelské prostředí čekají velké změny. Nová vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla nepokračovat v již dříve dost kontroverzním EET, které prosadila vláda Andreje Babiše (ANO). Změny se také chystají v nástroji zvaném kontrolní hlášení k DPH.

První vlna elektronické evidence byla spuštěna 1. prosince roku 2016. A provázely ji značné protesty. Nesouhlasily s ní ani podnikatelé, kterým vadila přehnaná byrokratická zátěž a vysoké finanční náklady, ani většina opozičních stran.

EET definitivně končí

Jako první se tehdy musely zaregistrovat restaurace a ubytovací zařízení. Za čtyři měsíce se přidali obchodníci z velkoobchodu a maloobchodu. Rok na to se měly přidat ostatní obory. Vše ale nakonec změnila epidemie koronaviru, kvůli které byla již běžící evidence pozastavena.

O jejím osudu promluvil pro Českou televizi současný premiér Fiala. „V elektronické evidenci tržeb určitě nechceme pokračovat, ale to jsou ty další kroky, ke kterým se musíme dostat. První, co musíme řešit, jsou covidová opatření a jsou to ceny energií,“ vysvětlil další kroky své vlády.

Změny u kontrolních hlášení

Dalším nástrojem na efektivnější výběr daní bylo kontrolní hlášení. Povinnost podávat jej finančnímu úřadu měl každý plátce DPH měsíčně či čtvrtletně.

Zde připravuje vláda několik úprav. „Minimálně budeme chtít zvýšit limit k registraci k DPH, aby se kontrolní hlášení netýkalo malých firem, kterým to způsobuje relativně větší náklady. Budeme se bavit a chtít upravit podmínky při pozdějším dodání. Tedy o snížení vysokých pokut a zjednodušení pravidel,“ uved pro Echo24.cz Jan Skopeček.

Příjmy? Hlavně z pokut

Právě pokuty byly jeden z největších příjmů, které tyto daňové nástroje doložitelně přinesly. Podle deníku Echo byly v roce 2019 uloženy sankce za absenci hlášení v celkové výši 531 miliónů korun.

O kolik se zvýšily příjmy do státní kasy díky EET nelze přesně spočítat. Podle NKÚ sice po zavedení došlo k lepšímu výběru daní, ale to mohlo být také způsobeno lepší ekonomickou situací. Podle expertů tak benefity evidence tržeb neodpovídají zátěži, kterou na podnikatele klade.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová si však za obojím stojí. Podle jejích výpočtů díky tomu přiteklo do státního rozpočtu až dvacet miliard ročně. „Ale hlavně narovnávala podnikatelské prostředí, narovnávala boj s šedou ekonomikou,“ vysvětlila České televizi.

Zdroj: Ct24.ceskatelevize.cz, Echo24.cz

Autor: Markéta Mladá



Související články