Hovězí už jen na svátky? Ceny jdou nahoru kvůli ochraně životního prostředí

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
hovezi dobytek
Zdroj: Shutterstock

Hovězí maso si podle některých odborníků v dalších letech budou Češi moci dovolit snad pouze na svátky. Jeho ceny jdou totiž už nyní skokově nahoru a zemědělci i ekonomové varují, že se bude situace ještě zhoršovat. Důvodem je přitom nejen podražování energií, které má velký vliv na produkci masa, ale také ochrana životního prostředí.

Podle potravinářské komory zdraží hovězí maso v blízké době pod vlivem Green Dealu až o 60 %. Europoslanci sice podle CNN Prima NEWS uklidňují, že se k ničemu takovému neschyluje, zemědělci ale na druhou stranu varují, že už teď musí omezovat chovy.

V současné době nejvíce podnikání zemědělců brzdí zdražení energií. CNN Prima NEWS dělala reportáž s Josefem Stehlíkem, který se věnuje chovu dobytka již od 90. let, má v současné době podle svých slov problémy, protože denně nadojí jeho hospodářství až 600 litrů mléka.

Při takovém množství se samozřejmě spotřeba energie na cenách výrazně projeví. Jenomže kromě tohoto problému by do budoucna mohlo chov omezovat i to, že se více než 100 zemí z celého světa zavázalo ke snížení uhlíkových emisí. A to včetně České republiky.

Krávy produkují obrovské množství metanu

Krávy během svého trávení vylučují metan. Ten je ve výsledku pro životní prostředí mnohem škodlivější než oxid uhličitý. Právě z tohoto důvodu by se v budoucnu měli zemědělci pokusit chovy omezit. Proto hrozí, že maso výrazně podraží.

„Metan je, co se týče vlivu na životní prostředí, velmi výrazný prvek. Jeho schopnost ovlivňovat procesy v rámci skleníkového efektu je přibližně 20x účinnější než nejvíce probíraný oxid uhličitý (CO2). To znamená, že i kdybychom redukovali emise CO2 20x, při zvýšení produkce metanu by se efekt zvýšení/snížení teploty vůbec neprojevil,“ řekl pro Přehledně24 Michal Kozubek z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

„Nicméně je nutné dodat, že emise metanu je redukována už Kyotským protokolem, který byl podepsán a odsouhlasen většinou států světa už v roce 1984. Součástí dohody Green Deal je, jak už bylo řečeno, celkové snížení uhlíkových emisí, což znamená, že bude potřeba redukovat produkci metanu nad rámec Kyotského protokolu,“ dodává Kozubek pro Přehledně24.

„Nadšení z toho nejsme, ale myslím si, že pokud budeme respektovat věci, které respektovali naši předci, tak snad nebude takový problém se s politikou ztotožnit,“ řekl Stehlík pro CNN Prima NEWS.

„Opatření by skutečně mohla být takto špatná, pokud by se všechna opatření Green Dealu uvedla do praxe,“ uvedla pro CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Je zřejmé, že tato opatření povedou k jistému zdražení. Podle všeho by se mohlo v brzké době jednat až o skok o 60 % nahoru a někteří ekonomové již teď tvrdí, že se z hovězího stane doslova sváteční maso. Mnozí ale míní, že ani ceny někoho neodradí.

Lidé jsou ochotní si připlatit

„Lidé budou ochotni dát za to hovězí víc, ale budou ho méně konzumovat,“ míní Stehlík. Podle jeho slov se stane hovězí něčím, čím se bude chtít každý blýsknout před hosty, a bude považováno za známku nejvyššího luxusu. Velmi podobně je to poslední dobou s alkoholem.

Především vína podražila, lidé jsou ale stále ochotní i velmi drahé značky kupovat. Ne však pro sebe, nýbrž jako dárek pro blízké. Podobně by to tak mohlo dopadnout i s hovězím masem, které se na stole objeví jenom v případě vážené návštěvy.

Snížení chovů dobytka by mělo mít na životní prostředí velmi významný vliv. Pokud všechny země dodrží to, k čemu se zavázaly, situace se sice zlepší, nastanou ale komplikace v mnoha dalších odvětvích. Už teď je jisté, že milovníci hovězího se budou muset připravit na horší časy.

„Na druhou stranu je dobré dodat, že ačkoliv je většina metanu produkována biologickými procesy, mezi což chov dobytka bezpochyby patří, tak velká část metanu je emitována při tání věcně zmrzlé půdy tzv. permafrostu. Věčně zmrzlá půda se vyskytuje v severských oblastech a jde až do hloubky 1500 metrů. Takže omezení chovu skotu je určitě důležitá součást redukce emisí skleníkových plynů, ale není jisté, zda nebude nakonec přebito jinými procesy,“ dodává Kozubek.

Zdroj: CNN Prima News, Foodnet.cz,Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články