Roste zájem Čechů o kvalitní vína. Ta však v únoru podraží až o 10 procent

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vino
Zdroj: Shutterstock

V posledních letech se podle odborníků Češi konečně naučili pít. Zatímco ještě před nějakým tím rokem většinu lidí uspokojilo i víno levné, dnes roste zájem o kvalitnější vína všech chutí a barev a lidé jsou ochotni si alespoň trochu připlatit. Brzy nebudou mít ale ani jinou možnost.

Cestování, možnost poznávat nové chutě a vůně, degustace. To vše má vliv na to, že se obyvatelé České republiky v poslední době dokázali naučit rozeznávat kvalitu a stoupl jejich zájem o vína, která nejsou úplně obyčejná a patří spíše do střední cenové kategorie, jak upozorňují Novinky.

Ta drahá ovšem stále podle vinařů a prodejců kupují především jako dary. „U nás vedou stáčená vína. Je to hlavně tím, že jsme hned u metra a de facto na kraji sídliště, kde jsou na ně lidé zvyklí. Máme ale pobočku i v menším obchodním centru, a tam je zase poptávka po kvalitnějších a dražších vínech, která zákazníci kupují pro své blízké. Často si také nechávají poradit,“ říká pro Přehledně24 prodavačka z vinotéky v Praze.

Letos čeká vína výrazné zdražení

Zdražují se energie, pohonné hmoty, různé potraviny a u alkoholu to platí také. Především pak u vína, které by za jeho původní ceny měli lidé mít možnost nakoupit ještě zhruba do konce ledna letošního roku. Pak dojde k výrazným změnám a možná že zájem o kvalitní pití kvůli tomu opět klesne.

Podle vinařů je třeba zvýšit ceny vína proto, že vzrostly také náklady na jeho výrobu.

A jelikož ceny se stále šplhají výš a výš, odborníci a ekonomové varují, že nemusí jít o poslední zdražení v letošním roce. Přitom některé druhy vín mohou podražit o 5 až 10 procent. Potvrdila to i skupina, pod kterou spadají značky Vinařství Lahofer, Hanzel a Waldberg pro iDNES.

„Kartony zdražily o třetinu, lahve asi o patnáct procent,“ popisuje Právu čejkovický vinař Jakub Šamšula. „Doba je zlá. Naskládalo se toho víc. Problémem jsou zejména rostoucí ceny energií. Ve vinařství je přitom spotřeba obrovská,“ dodal. Podle jeho slov má výrazný vliv například i chlazení, které je třeba mít zapnuté v některých prostorách i celoročně.

Nelze předpovědět, o kolik přesně

Změny se podle iDNES týkají bez rozdílů všech, jak velkých, tak i menších firem. Lidé si tedy brzy budou muset připlatit, nebo se naučit pít i lacinější vína. Podle odborníků je ale pravděpodobnější volnou první varianta, a vinaři se tak o své zisky nebojí.

„Pokud se zdraží víno, zvládnu to. Není to nic, co by člověk, pokud nemá nějaký problém, pil každý den. Raději dám nějakou tu korunu navíc, než abych sahala po levném, možná i nekvalitním vínu, když mám osvědčená vinařství a odrůdy, u nichž nikdy nesáhnu vedle,“ prozradila Přehledně24 zákaznice vinotéky na pražské Skalce.

Zdroj: Novinky, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články