Ministerstvo odebere firmě Penam dotace. Linka na toastový chléb prý není dost inovativní

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
linka penam
Zdroj: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Ministerstvo průmyslu a obchodu odebere firmě Penam stamilionovou dotaci. Společnost ze skupiny Agrofert, kterou vlastní Andrej Babiš, získala peníze na linku na výrobu toustového chleba. Podpora byla ale podniku odejmuta poté, co získal resort podklady o nedostatečné inovativnosti projektu.

Tyto podklady podle ČTK poskytla ministerstvu průmyslu Evropská komise. Ministerstvo o svém rozhodnutí informovalo na webových stránkách a dodává, že již v minulosti se komise rozhodla, že vyplacených 100 milionů korun státu neproplatí.

Podle EK v Bruselu nebyl projekt Penamu dostatečně inovativní a právě z tohoto důvodu si firma Andreje Babiše takovou podporu od státu nezaslouží.

Podle evropských auditorů se Penam zaměřil na projekt, který již koncept Agrofert vyrábí. Agrofert však podle všeho na unikátnosti své linky trvá.

Obavy ze soudů

Podle ČTK mělo k projektu Pekárny Zelená louka ministerstvo od EK dosud k dispozici pouze jeden odstavec v auditní zprávě. Proto existovaly obavy, že nebudou existovat dostatečné podklady a v případě soudů by zamítnutí dotace nemuselo uspět před dalšími úřady.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela požádal později proto Evropskou komisi o posudky k dotaci, které nakonec získal.

„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ píše se na stránkách ministerstva.

Dlouhý a komplikovaný proces

Jelikož se jedná o obrovskou firmu, velké peníze a poměrně složitou ekonomickou situaci, bude podle náměstka pro evropské fondy Mariana Piechy proces odnětí dotace dlouhý a komplikovaný. „V jeho rámci nelze vyloučit ani soudní jednání,“ upozornil.

30 ze 100

Podle Bruselu není nový projekt, na který požadovala firma dotace, inovativní ani trochu. Slovy zástupců EK by v tomto ohledu linka na toastový chleba měla dostat maximálně 30 bodů ze 100. Dotaci proto nikdy projekt dostat neměl a nyní by mu měla být sebrána.

Čeští experti dříve projekt hodnotili, doporučili ho schválit, a právě proto se dotací dočkal.

Poslední expert, který pro ministerstvo průmyslu a obchodu Penam hodnotil, určil inovativnost linky na toastový chléb body 64 ze 100. Podle Agrofertu byly od začátku podmínky k získání dotace dodrženy.

„Technologie obsahuje unikátní přírodní pšeničný kvas, vakuové hnětení těsta a clean room pro ultra čisté výrobní prostředí,“ tvrdí společnost.

Podle slov jejích zástupců jsou výsledkem zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů. Je tak velmi pravděpodobné, že se bude o dotace společnost soudit.

Zdroj: ČTK, Ministerstvo průmyslu a obchodu

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články