Novak Djokovič koupil podíl ve firmě, která si klade zacíl přinést lék proti covidu. Už před rokem a půl

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
novak djokovic
Zdroj: Profimedia

Srbský tenista Novak Djokovič je známý tím, že odmítá očkování proti koronaviru, a tento jeho postoj mu dokonce znemožnil účast na turnaji Australian Open. S covidem je ale spojen i v rámci další kauzy. Koupil totiž výrazný podíl ve firmě, která se má podílet na vyvinutí léku proti nemoci.

Srbský tenista nyní vlastní osmdesátiprocentní část firmy QuantBioRes. Ta si již dlouhou dobu klade za cíl vyvinout účinný lék, který by dokázal bojovat nejen s příznaky nemoci covid-19, ale dokonce tělo zbavit veškerých negativních látek s ní spojených.

Agentuře Reuters potvrdil Djokovičův nákup podílu výkonný ředitel společnosti Ivan Lončarevič. Tenista měl nákup uskutečnit již před rokem a půl.

Částku neprozradil

Podle Ivana Lončareviče koupil Novak Djokovič většinový podíl ve firmě již v červnu roku 2020. Proč se tato informace dostala do médií až nyní, není zcela jasné. Pravděpodobně se jedná o výsledky investigativního vyšetřování, které kolem Djokoviče rozjela aféra s možnou neúčastí na celosvětovém tenisovém turnaji.

QuantBioRes je firma zaměstnávající vědce z Dánska, Austrálie a Slovinska. Ti se společnými silami snaží vyvinout lék proti koronaviru. Právě to, že se jedná o spolupracující odborníky z mnoha zemí, je podle mnohých nadějným způsobem, jak toho dosáhnout,

Lončarevič několikrát v médiích zdůraznil, že se nejedná o vakcínu, nýbrž o lék, jak píše The Guardian. Právě v tomto ohledu totiž mnoho lidí nerozumí tomu, proč by se Novak Djokovič, jakožto velký odmítač očkování, chtěl podílet na něčem takovém.

Klinické testy již letos

Podle slov mediálního zástupce firmy jsou práce na vývoji nového léku proti covidu-19 na velmi dobré cestě. Firma dokonce očekává, že by už letos v létě mohla v Británii začít s klinickými testy. V současné době se navíc stala společnost mediálně zajímavou.

Způsobilo to právě Djokovičovo odmítání očkování. Původně dostal výjimku, aby se na světovém turnaji mohl objevit, nakonec byl ale kvůli špatnému vízu vyhoštěn z Austrálie, ani odvolání mu nepomohlo. O titul se tak letos ucházet nebude, může se ale minimálně podílet na běhu firmy, která může leccos změnit.

Pokud by se lék skutečně podařilo vytvořit, v pravidlech ohledně očkování, která v současné chvíli trápí mnohé, by možná nastaly velké změny. Je ale ještě příliš brzy na to dělat předčasné závěry a řešit situaci, která možná nastane až za několik měsíců, pokud vůbec.

Zdroj: Reuters, The Guardian

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články