Pečivo i mléko dle ekonoma zdraží o 15 %. Můžou za to hnojiva

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
pecivo nakupovani
Zdroj: Shutterstock

Zdražování je všude kolem nás. Rostou ceny pohonných hmot, plynu, elektřiny, ale také například plastu či papíru. Do toho neustále rostoucí inflace. Ceny potravin, alespoň u nás, se tomuto trendu zatím zuby nehty bránily. Nyní se to zřejmě změní. Důvody představil ekonom Lukáš Kovanda ve svém článku pro Newstream.

Inflace zřejmě brzy pokoří hranici celoročního růstu o více jak osm procent. Ačkoliv tak dochází k všeobecnému zdražovaní, na potraviny zatím ještě nedošlo, pokud nepočítáme kávu, jejíž cenu zvýšila především špatná úroda a také problémy v logistice.

Bude chybět hnojivo

Nyní ovšem zřejmě nastane zdražování těch nejzákladnějších potravin, jako je pečivo či mléko. V Evropě totiž zřejmě brzy dojde k něčemu, co můžeme označit jako „hnojivová krize“. Serveru Newstream.cz to vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

„Zemědělce napříč Evropou i v Česku trápí extrémně vysoké ceny hnojiv. Ty se v důsledku energetické krize zvýšily třeba na šestinásobek úrovně roku 2020,“ uvádí ve svém odborném textu Kovanda.

„Se zdražováním hnojiv se potýkáme již delší dobu, prozatím ale ceny rostly jen velmi nenápadně. Když je přesto porovnáme s těmi loňskými, je vidět obrovský skok. A už teď je nám jasné, že v následujících měsících to bude znát ještě výrazněji,“ stěžuje si pro Přehledně24 zemědělec z Vysočiny.

Důvod je prostý, k výrobě dusíkatých hnojiv je zapotřebí značné množství plynu, jehož ceny jsou nyní velmi vysoké. Značná část výrobců se tak rozhodla svou produkci prozatím pozastavit. Důsledkem tedy nevyhnutelně bude nedostatek tohoto výrobku na trhu, což pravděpodobně vyžene jeho cenu vzhůru.

Bude menší úroda a vyšší ceny

Hnojiva přitom hrají v zemědělství klíčovou roli. Mají vliv nejen na kvantitu dané plodiny, ale také na její kvalitu, tedy výživnost, zvyšují také schopnost plodin odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Dá se tedy předpokládat, že zemědělci budou méně hnojit. Úroda bude menší, což opět zvedne ceny, a to nejen u plodin samotných.

Zdražení mléka i pečiva

Hnojivo tak přirozeně zasáhne producenty pečiva, ale také například mlékárenský průmysl. Méně hnojené obiloviny, které se používají ke krmení krav, budou méně výživné. To povede ke snížené produkci mléka, což se opět odrazí na jeho koncové ceně.

Podle předpokladů Lukáše Kovandy se lidé mají připravit na 15procentní zdražení, a to jak u pečiva, tak i u mléka a dalších výrobků z něj.

„Sečteno, podtrženo, nelze vyloučit, že potraviny letos podraží nejvýrazněji v tomto miléniu, tedy za celou dobu od roku 2000,“ uzavřel ve svém příspěvku ekonom.

Zdroj: Kurzy, Newstream

Autor: Markéta Mladá



Související články