Pražští radní schválili úvěr pro Pražskou plynárenskou. Dvoumiliardový úvěr by měl zajistit plyn na další zimu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
plyn
Zdroj: Shutterstock

Společnosti Pražská plynárenská a.s. byl dnes schválen úvěr na dvě miliardy korun, který by firma mohla využít na nákup plynu na další zimu. V současné době je schválen radními města Prahy, o jeho úplném uskutečnění ale budou ještě zastupitelé jednat koncem dubna. Důvodem podpory jsou stále rostoucí ceny energií.

Pražská plynárenská patří na českém trhu mezi největší dodavatele energií. Plynem a elektřinou v současné době zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. „Rád bych zdůraznil, že Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost,“ tvrdí podle ČTK radní pro majetek Jan Chabr.

„Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií,“ objasňuje. Ceny energií vzrostly meziročně desetinásobně, proto bude zajištění zásob plynu pro další období výrazně dražší.

Pád firmy nehrozí

Podle Chabra je důležité, že firma na svůj samotný provoz má, což uvedl již v minulosti. Přesto je ale třeba ji podpořit, aby mohla i nadále zásobovat energiemi všechny své odběratele.

„Povinnost výrazného navýšení zásoby zemního plynu v podzemních zásobnících pro zimní sezónu 2022/2023 představuje pro Pražskou plynárenskou výrazně větší nároky v oblasti financování, a to v řádu miliard,“ řekl podle webu Seznam Zprávy.

Pád firmy v současné době nehrozí, a Chabr proto věří, že je půjčka pro město bezpečná. „Společnost má navíc otevřené úvěrové linky u bank. Pokud jde o potřebu posílení kapitálu, tak to teď na trhu řeší všichni, jen u Pražské plynárenské je to vidět díky tomu, že je to městský podnik,“ doplnil.

„Je třeba připomenout, že Pražská plynárenská je zároveň i tzv. dodavatelem poslední instance, tedy tím, kdo se postará o odběratele zemního plynu v Praze v případě pádu jejich dodavatele. I z tohoto pohledu je tedy zásadní, abychom jí maximálně pomohli čelit tlakům, které dnešní složitá doba přináší,“ dodal pak podle iDNES primátorův náměstek Pavel Vyhnánek.

Opozice nesouhlasí

Opozice na pražském magistrátu s postupem však úplně nesouhlasí, proto se celá situace stala terčem kritiky. „Mrzí mě, že současná koalice nepustila zástupce opozice do dozorčích orgánů Pražské plynárenské, jak to bylo dříve zvykem. Aktuální informace jsou proto pro nás nové a šokující,“ říká Ondřej Prokop, šéf pražských zastupitelů hnutí ANO.

Také dodává, že bude chtít v zastupitelstvu vše důkladně vysvětlit. Pokud by se prokázalo manažerské selhání, bude chtít vyvodit konkrétní politickou odpovědnost. Zvýšení cen vyplývá nejen z celkového zdražování na světových trzích, ale také z války na Ukrajině.

„Je určitě třeba předpokládat, že ceny plynu a energií obecně půjdou spíš nahoru než dolů, a to i kvůli tomu, že stát bude mít na paměti nejen cenu, ale i bezpečnost dodávky. Bude rovněž tlak na to, abychom měli v zásobnících více plynu než obvykle a byli na tyto situace lépe přepraveni,“ uvedl již na začátku března v rozhovoru pro Novinky Martin Pacovský, ředitel Pražské plynárenské.

Zdroj: Novinky, iDNES, Seznam Zprávy, ČTK

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články