Sberbank odůvodnila svůj konec v Evropě. Rubl se propadl na historické minimum

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sberbank
Zdroj: iDNES.cz / Profimedia

Největší ruská banka Sberbank odchází z Evropy. Společnost o tom informovala dnes v prohlášení. Ačkoli je všem jasné, že se aktuality ohledně firmy týkají válečného konfliktu na Ukrajině, banka odůvodnila své rozhodnutí úplně jinak.

Sberbank dnes odůvodnila svůj konec v Evropě velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Podle ČTK dále uvedla, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

„V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh. Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček,“ píše se v prohlášení. Evropská centrální banka přitom už na začátku tohoto týdne varovala, že Sberbank Europe hrozí v souvislosti s děním na Ukrajině krach.

Putin omezil vývoz cizí hotovosti

Od 2. března navíc platí dekret, který vydal ruský prezident Vladimir Putin. Podle toho nesmí ruští občané vyvážet ze země hotovost v zahraniční měně přesahující 230 tisíc korun. Celkově 7 ruských bank bylo odstřiženo od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Právě největší Sberbank ale mezi společnostmi není. Zástupci EU se dohodli na tom, že u této společnosti se SWIFT rušit nebude. Podle agentury Bloomberg nebude odpojena ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom PJSC.

„Sankčním opatřením vyhovíme,“ uvedl SWIFT v prohlášení. „Jednáme s úřady, abychom zjistili, na které společnosti se nová opatření vztahují a odpojíme je, jakmile k tomu obdržíme právní pokyny.“ Na celý seznam ruských bank se ale prozatím čeká.

Nejsilnější sankční nástroj

Právě o odstřižení ruských bank od SWIFTU se mluví už od začátku války. Podle většiny odborníků se jedná o jeden z nejsilnějších sankčních nástrojů, který zemi znemožní přijímat i odesílat zahraniční platby a zemi tak silně ekonomicky oslabí.

„Ten, kdo portfolio vkladů a úvěrů od banky koupí, bude mít pramalou motivaci podnikat dále pod touto značkou. Působení Sberbank CZ v ČR definitivně z mého pohledu dnešním dnem skončilo, a to i z toho důvodu, že mateřská ruská Sberbank odmítla doplnit do své české dcery potřebný kapitál,“ řekl v úterý pro Přehledně24 Pavel Jíša, řídící partner společnosti Cleverty. Ten také dodal, že „banka je dnes ve fázi, kterou můžeme označit jako fázi klinické smrti.“

Již teď Rusko pociťuje silné změny například v propadu rublu, který se dostal na historické minimum. Stále ale nemusí jít o konečný výsledek. „Propad rublu zmírnily hlavně ruské kapitálové kontroly, tedy opatření zamezující posílat devizy do zahraničí a zajišťující kontrolu nad příjmy dovozců v cizích měnách,“ sdělil pro ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Zdroj: Přehledně24, idnes.cz, ČTK

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články