ČNB odebírá licenci Sberbank. Klienti mají strach, o peníze ale nepřijdou, tvrdí odborníci

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
ceska narodni banka
Zdroj: Profimedia

Sberbank je největší ruská banka, která se v posledním týdnu v souvislostmi s děním na Ukrajině potýká s obrovským problémem. Podle evropských regulačních orgánů je Sberbank Europe (evropská divize banky) v úpadku, nebo jí úpadek hrozí. Česká národní banka vzápětí prohlásila, že odejme povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. Ohlásila to prostřednictvím tiskové zprávy.

Likvidita se bance zhoršila kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Sberbank Europe sídlí v Rakousku, kde na ni bylo v současné době uvaleno moratorium. To znamená, že byla společnosti dočasně zmrazena možnost fungovat, na čemž se dohodla řada států.

Česká národní banka se proto rozhodla, že do budoucna odejme kompletně Sberbank CZ povolení působit jako banka na našem území, a navíc už teď vydala předběžná opatření, která společnosti zamezují nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

K situaci se vyjádřil i hypoteční specialista Tomáš Kučera: „ČNB k tomuto kroku přistoupila hlavně proto, že banka není schopna zajistit klientům plnohodnotný servis a možnost disponovat s penězi. V tuto chvíli nemají klienti přístup ke svým penězům a ani účtům. Sberbank nepatřila mezi lídry na hypotečním trhu, jeho ohrožení tak zde není na pořadu dne. Spíše se čeká, jak to bude s klienty ohledně spotřebitelských a hypotečních úvěrů,“ říká pro Přehledně24.

Český bankovní sektor zůstane stabilní

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ řekl Aktuálně guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle informací ČTK se už ve čtvrtek odpoledne začaly tvořit fronty před několika pobočkami banky. Lidé chtěli zrušit své služby u banky dříve, než dojde k nějakým problémům.

V pátek odpoledne pak všech 24 poboček banka zavřela. Na požádání dokonce sledovali dění v okolí některých z nich policisté. „Zaměstnanci velmi pravděpodobně obdrží v krátké době výpovědi z pracovního poměru, pobočky jsou uzavřeny již dnes,“ komentuje pro Přehledně24 investiční poradce Pavel Jíša, řídící partner společnosti Cleverty.

„Působení Sberbank CZ v ČR z mého pohledu dnešním dnem definitivně skončilo, a to i z toho důvodu, že mateřská ruská Sberbank odmítla doplnit do své české dcery potřebný kapitál,“ doplnil odborník.

I on potvrdil, že hypoteční trh by konec Sberbank neohrozil. „Klientům, kterým končí fixace hypotéčního úvěru a nemají sjednán dodatek pro další období, bych nyní doporučil obrátit se písemně na příslušné oddělení banky s žádostí o návrh řešení situace, případně toto konzultovat s právníkem se zaměřením na finanční trhy,“ radí.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank ztrácí banka na důvěře, jak řekl pro Aktuálně, což bude mít možná za následek krach společnosti nejen u nás a ve světě, ale dokonce i krach rublu. To by mohlo rozvrátit celý ruský finanční systém, a tedy i vést ke kolapsu právě bankovního domu Sberbank.

O peníze klienti nepřijdou

Celá řada lidí má strach, co se stane dál. V bance mají mnozí klienti velké peníze, a je tak přirozené, že se obávají dalšího vývoje. Vklady klientů bank jsou ale ze zákona pojištěné do 2,5 milionů korun, to znamená, že klienti o své peníze nepřijdou.

„Málo pravděpodobné je, že by o své úspory přišli, i pokud tuto částku přesahují. Obezřetnost je ale rozhodně na místě,“ dodává pro Aktuálně Kovanda.

Jinak to ale vidí pracovník mzdové kanceláře Karel Smetana. Pokud k ukončení působení Sberbank jako banky dojde, bude podle jeho slov následovat nástup nuceného správce společnosti, kterého dosadí ČNB.

„Závazky banky se budou řešit přes pojištění vkladů. Vklady přesahující rámec pojištění vkladů propadnou a jejich majitelé o ně přijdou. Pohledávky banky (úvěry a nevrácené kontokorenty) s největší pravděpodobností odkoupí v logických balících jiné banky, a na ty pak přejdou i pohledávky z úvěrových smluv,“ tvrdí Smetana pro Přehledně24.

Zdroj: Přehledně24, ČNB, ČTK, Aktuálně

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články