V červnu se zvednou důchody. Vláda tak reaguje na zdražování potravin, energií a služeb

od Šárka Cvrkalová
3 minuty čtení
duchod
Zdroj: Shutterstock

V České republice se od června kvůli inflaci zvedne důchod, a to podle předběžných informací o více než 1000 korun. Všem lidem s invalidním i starobním důchodem se zvedne zásluhová penze o 8,2 %, tedy v průměru o 1017 korun. Ministr práce Marian Jurečka zveřejnil tuto informaci na tiskové konferenci v úterý 14. února.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody na konci roku pobíralo od sociální správy celkem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo 2,38 milionu. Zvýšení tím pádem bude podle předběžných propočtů vycházet stát na 20 miliard korun. Tato částka je nicméně již zahrnuta ve státním rozpočtu.

Podle zákona by pátý měsíc po měsíci, ve kterém došlo ke zvýšení cen o více než 5 %, mělo dojít k mimořádnému přidání na důchodech. Právě to se v tuto chvíli děje. Nejen energie, ale i potraviny a další výrobky či služby výrazně zdražují, a stát se proto pokouší penzistům pomoci.

Názory odborníků se různí

„Valorizace důchodů v České republice podléhá ustanovení §67 Zákona č. 155/1995 Sb. Podle mého názoru jsme dostatečně bohatá společnost abychom nemuseli na důchodcích šetřit. Co se státního rozpočtu týká, tak aniž bych zde chtěl provádět podrobnou analýzu, existují určitě položky rozpočtu které jsou zbytnější než šetření na důchodcích. Takže s částkami, které vláda navrhuje, souhlasím,“ říká pro Přehledně24 ekonom Jan Zavřel.

S tím ale nesouhlasí Dagmar Matějková Chudárková, specialistka na HR audit a procesy s ním spojené. „Obvykle se bere v potaz míra inflace za předešlý rok. V roce 2021 byla průměrná míra inflace 3,8 %. Pokud se ceny zvýšily o 3,8 %, nevidím důvod navyšovat o 8,2 %, v případě, že to není politický kalkul,“ vysvětluje.

„Chápu, že prognóza a inflační očekávání např. ČNB nejsou nikterak růžové, nicméně podle mého názoru by pomohla nějaká SMART důchodová reforma, o které se mluví posledních 20 let, než toto nesystémové a populistické přidávání jedné skupině obyvatel. Samozřejmě seniorům více peněz přeji, jen bych se na celou problematiku dívala z pohledu koncepčního, a ne politického,“ doplňuje pro Přehledně24.

Důchod se přitom zvedá o tolik procent, o kolik se navýšily ceny od loňského července. Kabinet má pak podle ČTK nařízení o mimořádné valorizaci vydat do 50 dnů po skončení měsíce s aspoň pětiprocentním cenovým růstem. Právě proto bude zvýšení důchodů následovat od června letošního roku.

Regulace cen klíčových služeb jako jedno z řešení

„Je mi 67 let. Jsem pracující důchodkyně. Navýšení důchodů kvůli zvýšení cen je naprosto namístě. Bohužel, na tiskových konferencích ministrů práce a sociálních věcí se vždy mluví o průměru navýšení. Ve skutečnosti jde o procentní navýšení konkrétního důchodu, které neodpovídá průměru!“ říká Marie Paukejová, ekonomka, bývalá zastupitelka Českých Budějovic a předsedkyně spolku, jenž se zabývá sociálními službami.

„Vláda by se měla konečně postarat o to, aby se nenavyšovaly ceny klíčových služeb – nájemné, elektřina, plyn, potraviny atd. Navrhuji regulaci těchto cen, ale od pravicové vlády to nelze očekávat. Pouze slibuje, na všem pracuje, výsledky jsou ale nulové,“ dodává.

Vláda projedná celou situaci do 14 dnů

„Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví v příštích dnech materiál na vládu, kterým bude realizovat mimořádnou valorizaci důchodů v letošním roce. V červnu dostanou důchodci v ČR přidáno o 8,2 procenta plošně, což je přesně 1017 korun v průměru navíc,“ uvedl Jurečka.

Podle jeho slov by měla vláda celou situaci projednat ještě tento týden, maximálně však v týdnu příštím. Do 14 dnů tak bude jasné, co přesně platí na 100 %, následně totiž Česká správa sociálního zabezpečení začne rozesílat lidem informace o tom, o kolik přesně se jim důchody zvýší.

Naposledy v lednu

Naposledy se důchody lidem zvedaly v lednu. Tehdy každý důchodce dostal minimálně 650 korun navíc, průměrně přitom vzrostl starobní důchod o 805 korun. Po mimořádném červnovém přidání by pak další skoky měly následovat zase za rok v lednu.

Běžně se důchody navyšují na Nový rok, a to podle toho, jak rostou ceny ve státě a také průměrné mzdy. Minulá vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů penzistům a penzistkám přidávala víc, než nařizoval zákon, i tak se dá ale do budoucna počítat s tím, že částky ještě porostou.

Zdroj: Ministerstvo práce, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články