Zájem o včasné nákupy dovolených v Česku vzrostl, lidé kvůli covidu cestují raději s agenturami

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
chorvatsko
Zdroj: Shutterstock

V letošním roce výrazně vzrostl zájem o včasné nákupy letních dovolených. ERV Evropská pojišťovna prodala údajně meziročně cestovní pojištění k třikrát více zájezdům. Podle společnosti se dá letošní zájem Čechů srovnat se zájmem v roce 2019 před začátkem pandemie koronaviru. Vyplývá to z ankety ČTK i Přehledně24.

Koronavirus pomalu ustupuje a lidé se čím dál méně obávají vycestovat do zahraničí. Pravidla se rozvolňují a Češi začínají zase žít optimisticky a užívat si života, jak to jenom jde. Podle ČTK celá řada cestovních kanceláří potvrzuje, že zájem lidí o včasné nákupy stoupá.

„Prodeje zájezdů se momentálně pohybují nad předcovidovým rokem 2019. Je to samozřejmě dané tím, že naši klienti v posledních dvou letech cestovali méně, než bývali zvyklí. Zároveň ale registrujeme i nové zákazníky, kteří třeba dříve cestovali samostatně,“ uvedl pro ČTK mluvčí Fischer Group Jan Bezděk.

Někteří se covidu stále bojí

Mnoho lidí se stále obává cestovat na vlastní pěst. Cestovní kanceláře jim totiž mohou poskytnout kromě běžných výhod také informace o opatřeních v daných místech a upozornit na věci, které se koronaviru týkají. To je podle Bezděka jeden z hlavních důvodů, proč s kanceláří cestují i ti, co dříve její služby nevyužívali.

Delegáti se navíc o Čechy postarají i v případě, že dojde na nějakou mimořádnou situaci s pandemií spojenou, nebo v případě, že bude například lidem chybět některý z potřebných dokumentů. Přestože se Češi stále covidu bojí, s cestovními kancelářemi jsou jejich obavy menší.

Na druhou stranu podle tlumočnice a překladatelky Kateřiny Vorlické mnoho lidí polevuje v pozornosti vůči opatřením. „Ačkoliv si třeba po příchodu do interiéru vydezinfikují ruce, pokud nejsou vysloveně požádáni, minimum z nich si nasadí respirátor,“ řekla pro Přehledně24.

„Řekl bych, že se v současné době pomalu začínáme vracet na stav před pandemií. Lidé začali opět kupovat pobyty i zájezdy. Zejména pobyty byly v minulém roce u nás velmi špatně prodejné. Lidé volili spíše nákup přímo v hotelu a často jen s několikadenním předstihem, aby se vyhnuli finančním ztrátám v případě onemocnění,“ řekla Marie Meškánová ze společnosti Dokonalý zážitek.

Podle jejích slov se zájem zákazníků zvyšuje, ačkoli se už promítlo do cen služeb zdražování potravin, pohonných hmot a energií. „Někteří z dodavatelů začali navyšovat ceny, aby pokryli své ztráty, a očekáváme, že postupně dojde k navýšení cen i u dalších služeb. Nicméně neočekáváme, že by se jednalo o razantní zdražování,“ doplňuje pro Přehledně24.

Zájem o tuzemské zájezdy upadá

Naopak menší zájem je podle některých odborníků o ubytování přímo v České republice mezi zahraničními turisty. „Zájem o cestování je u tuzemské klientely výrazně vyšší než před pandemií. Naopak pociťujeme snížení zájmu o ubytování v ČR u zahraniční klientely,“ sdělila Přehledně24 Zuzana Černá z hotelu La Fresca v Kroměříži.

„Ačkoliv se vždy našlo pár klientů, kterým last minute objednávky systémově vyhovovaly, protože je to jejich styl plánování, tento trend nás viditelně provází poslední tři roky. Ve srovnání s předjařím 2021 v ulicích Prahy vídám znatelně víc turistických skupin včetně zahraničních návštěvníků, centrum pomalu ožívá,“ protiřečí jí však Vorlická.

Zdroj: Přehledně24, ČTK

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články