Kvůli cenám cukru zdražuje sladké pečivo. Připlatíte si i za med

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sladke pecivo
Zdroj: Shutterstock

Kvůli vysokým cenám cukru kupují zákazníci méně sladkého pečiva. Kromě toho podražily i další sladké výrobky, vyšší ceny se nevyhnuly ani medu. Inflace se projevila mimo sladké pečivo i u obyčejného chleba, který se v současné době nejdráže prodává na Slovensku.

Ceny cukru stouply za posledních 12 měsíců téměř o 20 korun za kilo. Podle webu iDNES je částka 18,26 korun, kterou si zákazníci připlatí za obyčejný pytlík cukru, velkým problémem i pro pekárny. Lidé se totiž daleko více rozmýšlejí při koupi sladkého pečiva.

Podle Svazu pekařů a cukrářů jen za poslední měsíc vzrostly ceny cukru o čtyřicet procent, píše server Zemědělec s tím, že meziročně jde o dvojnásobné zdražení. Řada cukrovarů se dočkala ukončení ročních smluv se svými odběrateli a v těch nových nyní promítají zdražení energií.

„Pochopitelně to výrazně ovlivní cenu sladkého a vánočního pečiva, nárůst cen tohoto sortimentu se dá očekávat v nejbližších dnech a týdnech. Výši zdražení nedokážeme odhadnout, ceny vstupů se mění velmi rychle,“ říká podle iDNES výkonný ředitel pekařského svazu Bohumil Hlavatý.

Už teď lidé u pečiva hodně váhají

Sladké pečivo doposud zdražovalo jen pomalu, teď bude ale jeho cena stoupat výrazněji. Už dříve přitom lidé ale měli problémy si některé druhy pečiva koupit.

„Dříve jsem ochucené sladké pečivo kupoval dětem třeba na snídani. Dnes ale stojí dvakrát tolik, takže jsme tento zvyk museli přehodnotit,“ stěžuje si pro Přehledně24 Marek, otec tří dětí z Prahy.

„Pozorujeme pokles prodejů sladkého pečiva a přesun k základním nejlevnějším výrobkům, kterými jsou chléb a rohlík. Z tohoto důvodu očekáváme i pokles trhu s vánočním cukrovím,“ říká Hlavatý. Stejné to bude i s vánočkou, která se dnes v běžných supermarketech prodává zhruba za 110 korun.

Ačkoli medu bylo letos dostatek a včelaři podle iDNES označují sezónu za velmi úspěšnou, kvůli inflaci jdou ceny nahoru. Nejen cukr, i další sladidla se tak bohužel na cenách pečiva podepisují.

„Všichni určitě zdraží o desetikorunu či dvacetikorunu za kilo medu,“ vyčíslil včelař a předseda Českého svazu včelařů okresní organizace Olomouc Leo Czabe.

Ceny se zvyšují i u běžného pečiva

Kromě cukru se inflace dotkla také pšenice a v návaznosti na to i cen mouky. Ceny tak výrazně rostou i u běžného pečiva. Už v březnu Olomoucký deník varoval, že cena potravinářské pšenice se od loňského září dostala z 4 400 až na 5 800 korun korun za tunu.

A nejen u nás, ale i ve světě se nadále zdražuje. Slovensko má v současné době například podle webu Pravda jeden z nejdražších chlebů v Evropě. Bochník obyčejného chleba o váze zhruba 2,5 kg si zde koupíte v přepočtu průměrně za 71 korun.

Zdroj: iDNES, Olomoucký deník, Pravda, Zemědělec, Přehledně24, Kupní síla

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články