Zahrádky se konečně otevřou. Ministr Havlíček objasnil, za jakých podmínek. Reagoval i Zdeněk Pohlreich

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
karel havlicek
Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Od 17. května se otevřou zahrádky hospod a restaurací, uvedl ještě před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Na sociálních sítích informoval také o podmínkách, za kterých bude možné zahrádku navštívit.

„Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu max. čtyři hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR nebo POC testů, příp. samotestů, nebo prodělal onemocnění COVID-19,“ napsal na twitteru.

Bude třeba doložit očkování, test nebo prodělání covidu

„V pondělí zasedal výbor pro zdraví, kde jsou zástupci jak vlády, tak zástupci skupiny MeSES, ministerstva zdravotnictví, hlavní hygienička, kraj a tak dále a předběžně je domluveno, že pokud incidence bude tak, jak byla podmínka, tedy na úrovni 75 na 100 tisíc obyvatel, zahrádky otevřou příští týden,“ řekl Havlíček později.

Podmínky pro návštěvu zahrádek budou podobné jako u jiných služeb. „Bylo by to podobné jako třeba v kadeřnictví, tedy že by byl člověk testován třeba v práci. Čili tím nejjednodušším způsobem. A samozřejmě by hrálo roli i očkování jako všude. Kdo se prokazuje testem, má alternativu očkování nebo tím, že prokáže, že prodělal covid,“ uvedl ministr pro CNN Prima NEWS.

„Je to celoevropský trend. Není v Evropě země, která by si mohla dovolit otevřít kadeřnictví, pedikéry a podobně bez toho, aniž by se zde lidé prokazovali testováním či očkování. Myslím si, že to bude svým způsobem i motivace k očkování,“ dodal.

Hlavně ať můžeme otevřít, prosí živnostníci

Další informace, například o vzdálenostech mezi stoly, nošení respirátorů a otevírací době má vláda ještě upřesnit. Havlíček plánuje navrhnout vládě otevření hotelů od 24. května, a to bez omezení kapacity. Nejprve bylo avizováno otevření hotelů na 17. května, ale mohly by se naplnit jen z 25 procent, což je podle Havlíčka nedostatečné a nepřijatelné.

„Když to řeknu natvrdo, gastronomie je v takové situaci, že přijmeme snad vše, ale hlavně ať již můžeme otevřít,“ vyjádřil se k vládním podmínkám Luboš Kastner, expert Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR pro Deník.

„Je otázka, jestli restaurace mají nějaké právo nebo oficiální status, aby to mohly kontrolovat, zda lidé podmínky splňují. Jestli to má být myšleno tak, že lidem budete říkat, aby se neshlukovali a podobně, tak nevím, jak moc je to proveditelné. Když se lidé budou chovat zodpovědně sami od sebe, tak je to to nejlepší řešení a my rozhodně nemáme žádné legální ani jiné nástroje pro to, abychom lidem nařizovali, co mají dělat,“ vyjádřil se šéfkuchař Zdeněk Polreich.

Restauratéři poukazují i na fakt, že provoz zahrádky pokryje pouze 20 až 30 procent celkové tržby. Považují tedy za nutné, aby vláda i nadále podnikatelům v gastronomii přiznávala kompenzace. Další rozvolnění se má týkat hotelů.

Autor: Aneta Střechová



Související články