Klimatické změny výrazně sníží produkci kvalitních zrn. Zdražení zřejmě pocití i čeští kavárníci

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kava
Zdroj: Shutterstock

Káva je pro velkou část obyvatel planety něčím, bez čeho si nedokáží představit život. Pro někoho jde o způsob, jak si dodat energii, jiný považuje kávu za společenský nápoj, někdo si zase rád v klidu vychutná šálek kvalitního moku. Jenomže odborníci mají špatné zprávy: klimatická krize si vyžádá právě na kávových zrnech velké daně.

Podle studie zveřejněné ve středu ve vědeckém časopise Plos One bude v příštích letech v důsledku klimatických změn mnohem obtížnější pěstovat kávová zrna rostoucí na kávovníku arabském. To je podle CNN velmi špatná zpráva především pro milovníky kvalitní kávy.

Právě tato káva označována jako arabica je totiž považována za vůbec nejkvalitnější a kvůli klimatické krizi by se mohla její produkce snížit dokonce i na polovinu. To by znamenalo, že do mnoha zemí by se tato káva musela přestat dovážet úplně, v jiných by se její množství rapidně snížilo.

Specifické podmínky

Výzkumy, které podle The Conversation hovoří především o změnách do roku 2050, představují kávovník arabský jako rostlinu, která potřebuje ke svému růstu a především plození velmi specifické podmínky. Podle studie Romana Grütera z Curyšské univerzity aplikovaných věd jsou v současnosti nejvhodnější oblasti pro pěstování této plodiny Střední a Jižní Amerika, západní Afrika a část jihovýchodní Asie.

„Hlavní zkoumané země produkující kávu, mezi které patří Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie, jsou všechny vážně postiženy změnou klimatu, se silným poklesem vhodných oblastí,“ píše se ve vědecké zprávě. Studie se zabývala i vlivem na plození avokád a kešu ořechů.

U těch mohou mít zvyšující se teploty údajně pozitivní vliv, kávovník arabský ale potřebuje stálé prostředí beze změn, na které si během let zvykl. Pokud by došlo k výrazným poklesům, nebo naopak jak se předpokládá vzestupům teploty, znamenalo by to pro mnoho rostlin tohoto druhu konec.

Může být nahrazena méně kvalitní kávou

Podle zkušených vědců může být káva arabica v budoucnu snadno nahrazena kávou robusta, která je už dnes ve světě velmi populární. Kávovník statný, na kterém tato kávová zrna rostou, je totiž rostlinou odolnější a mohl by být vysazován i na místech, kde již kávovník arabský růst nedokáže.

Problém je ale v tom, že arabica je obecně považována za kávu kvalitnější, a ačkoli je o něco dražší, je po ní stále daleko vyšší poptávka. „Za loňský rok zdražila káva zejména z hlavního regionu Brazílie kvůli špatnému počasí. Letos očekáváme ještě zdražení,“ řekl Přehledně24 Jakub Gerža, zakladatel pražírny Lázeňská káva v Luhačovicích.

Cena se zvyšuje i kvůli dalším problémům

Pro ty, kteří pijí kávu ze zvyku, je robusta dostačující a rozhodně se nejedná o nekvalitní kávu. Pokud jste ale skutečným gurmánem a milovníkem nejvyšší kvality, je vždy vítězem právě arabica. Dá se ale předpokládat, že její ceny porostou, a v budoucnu bude možná dokonce i pro Čechy nedostatkovým zbožím. A nejde pouze o důsledky klimatické změny.

„Zlomovým obdobím bude duben 2022, který bude rozhodovat o úrodě v dominantních lokalitách. Cena dopravy, která dnes cenu kávy nejvíce ovlivňuje se bude během tohoto roku stabilizovat. Cena přepravy lodního kontejneru se prozatím zvýšila z 1 dolaru až na 14 dolarů, navíc rejdařství negarantují termíny přepravy,“ upřesňuje pro Přehledně24 Milan Záběhlík, jednatel společnosti Káva Monro.

Dodává, že firma se snaží ceny kávy nenavyšovat. „Bohužel však obchod, zejména v kavárnách, ovlivňuje nestabilní ekonomická situace v ČR ovlivněná covidem, nejistota zákazníků a změna návyků zákazníků. A návštěvnost kaváren tak za poslední rok poklesla o 50 % až 70 %,“vysvětlil na závěr.

Zdroj: Přehledně24.cz, CNN, The Conversation

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články