Vláda bude jednat o zastropování cen určitých komodit. Pomoc by měla být cílená na ty nejnutnější případy, říká ekonom

od Markéta Krejčí
3 minuty čtení
Jurecka Marian
Zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Válka na Ukrajině a energetická krize jsou důsledkem růstu cen. Zdražují energie, pohonné hmoty, ale i potraviny. Vláda momentálně hledá nejlepší cesty, které by mohly firmám i domácnostem toto finančně náročné období překonat. O možných řešeních promluvil ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka na CNN Prima NEWS. K zastropování cen jako takovému se pak pro Přehledně24 vyjádřil ekonom Jan Zavřel.

Energetická krize a velká vlna zdražování postihla Evropu už na začátku letošního roku. Vše ještě zhoršil vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, který začal před necelými čtrnácti dny. Evropské země nyní řeší, jak prudkému zdražování zabránit.

Maďarsko se například rozhodlo zastropovat ceny pohonných hmot. V Polsku vydávají už druhý balíček opatření, který má zbrzdit inflaci. Obsahuje například dočasné snížení DPH u pohonných hmot a potravin. Na Slovensku se vláda rozhodla garantovat nynější ceny elektřiny do konce roku 2024.

Vláda bude o nejlepším řešení jednat ve středu

Česká vláda s opatřeními ale zatím vyčkává. Na programu by to měla mít tuto středu. Podle Mariána Jurečky je na stole zastropování cen energií a paliv, úprava daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně či vytvoření nových bonusů a slev na daňového poplatníka.

„Situace se dramaticky změnila, musíme hledat cesty, jak tomu můžeme čelit,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové ministr práce a sociálních věcí. Pomoci má ministerstvo v plánu jak domácnostem, tak i firmám.

Zatím se neshodne ani koalice

Ani v koalici ale zatím nepanuje shoda, jak toho vlastně dosáhnout. Například zastropování cen se nelíbí ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi ze STAN.

„Než začneme přemýšlet o zastropování cen pohonných hmot, měli bychom si uvědomit, že ropy je na světových trzích dostatek a vliv na růst cen pohonných hmot v České republice má kromě ruské agrese také oslabování koruny a snaha předzásobit se ze strany spotřebitelů,“ napsal ministr na svůj twitter.

Podle jeho názoru takové to umělé snížení cen povede jen ke zvýšené poptávce, která vyžene ceny opět vzhůru. Nakonec ještě dodal, že on sám není zastáncem plošných opatření a pomoc by měla být více cílená.

Obrana spotřebitelů? Obejít se bez předraženého zboží, říká ekonom

Ekonom Jan Zavřel pro Přehledně24 upozornil na to, že „současná nároková společnost se naučila spoléhat na stát jako na něco, co má neomezené možnosti a je povinno nás chránit před kýmkoliv a čímkoliv“. Vyjádřil se také k zastropování cen jako takovému.

„Pokud stát zastropuje ceny, které jsou reálně dány trhem, tak dodavatel buď zkrachuje, protože si nevydělá ani na náklady, nebo mu to stát z našich daní doplatí. Pak ale buď od nás na daních vybere víc, čímž my, daňoví poplatníci budeme mít míň peněz na naše nákupy, nebo peníze vytiskne, čímž opět podpoří růst cen a poroste inflace,“ upozorňuje.

Dle zavřela má zastropování cen význam jedině v případě, že ceny jsou vyhnány nahoru spekulativně dodavateli a zastropování slouží k omezení jejich nepřiměřených zisků.

„Účinnou obranou spotřebitelů proti nepřiměřenému růstu cen je nekupovat předražené zboží a prostě se bez něj obejít.
Jinou věcí je cílená pomoc těm, jejichž příjmy objektivně nestačí na uspokojení jejich základních životních potřeb – jako například mít doma teplo a podobně,“ řekl redakci Přehledně24 s tím, že souhlasí s výše zmíněným názorem Síkely ze STAN a pomoc by měla být cílená na ty nejnutnější případy.

Zapojí se i EU

Zdražování komodit se bude řešit i na poli Evropské unie. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Unie chce řešit především zdražování, které je bezprostředním následkem unijních sankcí na Rusko za napadení Ukrajiny. Na programu je dále stanovení kompenzací pro státy, kterým se zvýšily náklady v souvislosti s tímto konfliktem. Rozebírat se také bude závislost Evropy na ruském plynu.

Zdroj: Česká televize, CNN Prima NEWS, Twitter

Autor: Markéta Mladá



Související články