Zákon o evidenci skutečných majitelů se musí upravit, můžou za to dotace

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
agrofert stret zajmu
Zdroj: Profimedia

Evropská komise vyzvala vládu České republiky, aby upravila zákon o evidenci skutečných majitelů. Pokud tak neučiní, zablokovala by evropské dotace na politiku soudržnosti ve výši 550 miliard korun.

Zákon o evidenci skutečných majitelů je v účinnosti od června loňského roku a je v souladu s příslušnými předpisy Evropské unie. Podle Evropské směrnice je skutečný majitel osoba, která firmu ovládá, je tedy takzvaným koncovým vlivem.

Seznamy veřejných funkcionářů jsou veřejné a zákon má zamezit praní špinavých peněz a střetům zájmů. Právě střet zájmů ale objevil audit na konci loňského roku ve společnosti Agrofert.

Na novele zákona už se pracuje, uvedl Bartoš

„Ministerstvo průmyslu provedlo kontrolu 11 projektů společnosti z koncernu Agrofert, ve kterých shledalo řadu pochybení v objemu necelých pět milionů korun,“ vysvětlil pro ČTK poradce ministra pro místní rozvoj Janusz Konieczny. Evropská komise vyzvala vládu, aby zákon upravila.

Ministerstvo pro místní rozvoj se změnou počítá. „V odpovědi jsme vysvětlili, že evidence skutečných majitelů bude pomocí rychlé novely co nejdříve uvedena do souladu s evropskou směrnicí. Nad úpravou definice skutečného majitele již intenzivně pracují kolegové z ministerstva spravedlnosti,“ uvedl ministr Ivan Bartoš.

Babišova vláda výsledky auditu opakovaně zpochybňovala

Andrej Babiš je podle veřejného auditu Evropské komise ve střetu zájmů, když se jako skutečný majitel společností z koncernu Agrofert a současně premiér České republiky podílel na rozhodování o tom, komu budou uděleny unijní dotace.

Komise došla k závěru, že si Agrofert dle evropských pravidel i českých zákonů nemůže nárokovat proplacení dotací, které mu byly schváleny ještě před odchodem Andreje Babiše z čela vlády. Jeho vláda samozřejmě závěr auditu zpochybňovala.

Pokud by současná česká vláda zákon neupravila podle směrnic Evropské unie proti praní špinavých peněz, mohl by být zablokován Národní plán obnovy a také evropské dotace na politiku soudržnosti za 550 miliard korun.

Zdroj: ČTK, Novinky, Zákon o evidenci skutečných majitelů

Autor: Veronika Holcová



Související články