Na jubilejní 30. ročník ceny Českého lva bylo nominováno rekordních 129 filmů a snímků. Akademici začali hlasovat o nejlepších

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Cesky lev
Zdroj: Profimedia

V sobotu 4. března 2023 proběhne ve Dvořákově síni pražského Rudolfina jubilejní 30. ročník ceny Český lev a letos je do předběžného výběru zařazen rekordní počet filmů. Širší nominace byly zveřejněny 1. prosince a od té doby akademici mohou hlasovat o nominacích pro ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA).

Dle informací na webových stránkách ČFTA bude i letos večerem provázet moderátor a herec Jiří Havelka. Tuto informaci včetně promo fotky pak ČFTA zveřejnila i na svých facebookových stránkách .

Rekordních 129 filmů

„Kulaté 30. výročí oslaví Český lev s rekordním počtem filmů. Akademici z letošní produkce hodnotí celkem 129 snímků i televizních děl, které byly v premiéře uvedeny v letošním roce, a hlasují o udělení cen ve 21 statutárních kategoriích,“ uvedla na stránkách ČFTA výkonná ředitelka Tereza Rychnovská.

Akademie vybrala 47 celovečerních filmů, mezi které zařadila například filmy a pohádky Spolu, Hranice lásky, Známí neznámí, případně komedie Střídavka, Vyšehrad: Fylm, Pánský klub, Princ Mamánek či Princezna zakletá v čase 2.

Dále akademie vybrala 15 dokumentárních filmů, 9 animovaných filmů, 10 krátkých filmů a 16 televizních děl. Letos bude mít tedy 350 renomovaných filmových profesionálů mnoho práce s hodnocením a výběrem těch nejlepších.

Důvodem velkého množství filmů v letošním roce je odsunutí mnoha premiér z důvodu pandemie, která zavřela kina. Premiéry proto byly odsunuty na letošní podzim.

Výběr je opravdu pestrý

Jak jsme již uvedli, nabídka, ze které akademici budou vybírat, je opravdu pestrá. Vedle neotřelé komedie Vyšehrad: Fylm s Jakubem Štáfkem v hlavní roli budou akademici vybírat i z pohádek.

Jednou z nich s kombinací fantasy je Princezna zakletá v čase 2. Její premiéra proběhla nedávno a diváci se dle popisu a zejména hodnocení na ČSFD mají na co těšit. Pohádka získala od recenzentů z řad diváků krásných 75 %.

Dalším výrazným filmem s intimní tematikou je film Hranice lásky, který je o experimentování v oblasti vztahů, lásky a sexu. Tento film dle hodnocení diváků obdržel 65 %.

Odlehčená komedie Střídavka pak diváky vnese do spojených rodin rozvedených partnerů a jejich problémů se zajištěním společných dětí. Občas v ní někdo neví, ke komu vlastně patří nebo kde společné děti vůbec jsou.

Kompletní přehled nominovaných filmů najdete na stránkách ČFTA v dolní části tiskové zprávy.

Na večer se těší i režisér Michael Čech, který k chystanému večeru uvedl: „Lvi se v přírodě dožívají deseti až čtrnácti let, v zajetí i dvaceti, Českému lvu je letos 30 let. Chceme, aby měl televizně lesklou srst, byl dost rychlý a elegantní. Vtipným scénářem se ho pokusí nakrmit Petr Kolečko a Jiří Havelka, oba se už se mnou o Lva v minulosti postarali a myslím, že s námi byla ta ne vždy přítulná šelma spokojená. Už se těšíme, až ho vypustíme z klece.“

Zdroj: ČFTA, Facebook ČFTA, ČSFD

Autor: Soňa Jiroutová



Související články