Měli by Češi bojkotovat olympiádu v Pekingu? Naše europoslankyně se neshodnou

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
OH Peking
Zdroj: Profimedia

Olympiáda v Pekingu ještě ani nezačala a už se kvůli ní vedou spory. Mnoho zemí se postupně přidává k politickému bojkotu her. Vadí jim porušování lidských práv i agresivní zahraniční politika Číny. Česká republika se zatím nerozhodla. Promluvily o tom i europoslankyně v pořadu Českého rozhlasu Pro a Proti.

V pořadu se sešly dvě české europoslankyně, Markéta Gregorová z Pirátů a Kateřina Konečná, nedávno zvolená předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy. Obě ženy vidí bojkot olympijských her, které se mají konat v Pekingu na začátku února, diametrálně odlišně.

Čína si bojkot zaslouží

K politickému bojkotu se kromě Spojených států amerických a Austrálie přidala také Kanada a Velká Británie. „Prakticky půjde o bojkot zimních olympijských her v Pekingu. Neočekává se, že se zúčastní nějací ministři a úředníci,“ uvedl nedávno na poli parlamentu Boris Johnson.

Se stejným postupem souhlasí i Gregorová. Podle ní je třeba ukázat, že Česká republika nesouhlasí s porušováním lidských práv v Číně. K bojkotu by se podle ní měla Česká republika přidat.

„Mohlo by nás to samozřejmě obchodně poškodit, ale i tak bychom právě o to více měli stát za lidskými právy a za tím, že genocidu prostě legitimizovat nebudeme,“ vysvětlila pro iRozhlas.cz

Snaha USA o zviditelnění

S tím ale nesouhlasí její Kateřina Konečná. Podle ní je to jen snaha USA o upoutání pozornosti a získání kapitálu, čehož by se podle ní naše země účastnit neměla.

„Není to o nějaké obhajobě lidských práv, je to o tom za vším hledej peníze. A v tomto případě to platí dvojnásob. Jako o nějaké poslední křeči vynucení si postavení, které Spojené státy už stejně ztrácejí, “ řekla v pořadu.

Sportovci určitě poletí

Nesouhlasí i s tím, že by mělo na území Číny docházet ke genocidě. Podle ní to nebylo potvrzeno žádnou mezinárodní organizací. Podle jejího protějšku z řad Pirátů však k úmyslnému a systematickému ničení menšin na území Číny dochází.

Odpůrci bojkotu zimní olympiády v Číně upozorňují, že by se sport a sportovci neměli brát jako rukojmí. Bojkotující státy ale upozorňují, že sportovců se to prakticky nedotkne. Jedná se pouze o plánovanou absenci výhradně politické reprezentace.

Zdroj: iRozhlas.cz, Seznamzpravy.cz

Autor: Markéta Mladá



Související články