Češi během pandemie pijí méně piva. Spotřeba se opět snížila

od Veronika Holcová
2 minuty čtení
pivo
Zdroj: Shutterstock

Ačkoli se zdá, že Češi během pandemie konzumují alkohol více, z dat Českého svazu pivovarů vyplývá, že spotřeba piva na jednoho obyvatele klesla ze 135 litrů v roce 2020 na současných 129 litrů, což je dle dostupných informací nejméně od šedesátých let minulého století.

Objem výroby i spotřeba na hlavu klesá druhým rokem. Za pokles dle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) mohou koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku i v zahraničí.

„Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně. Krize se promítá do obchodních ztrát, ale i osudů celé řady lidí, kteří pivovarnickou tradici jako národní poklad střeží,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Po zvýšené produkci strmý pád

Přitom rok 2019 byl na spotřebu piva (domácí spotřebu i spotřebu v restauracích) přímo rekordní. Produkce za poslední roky stoupala a v roce 2019 činila rekordních 21,6 milionů hektolitrů, uvádí tisková zpráva ČSPS.

Kdežto během pandemie pivovary na český trh dodaly 14,8 milionu hektolitrů piva, oproti roku 2020 je to o 762 000 hektolitrů méně, což je propad o pět procent. V restauracích a hospodách se prodala čtvrtina produkce určené pro domácí trh.

„Za dva roky covidu už každý obyvatel vypil o 30 půllitrů méně a s 129 litry jsme se dostali na historicky páté nejnižší číslo. Celkovou tuzemskou spotřebu ovlivnily hlavně dlouhotrvající protiepidemická opatření, omezování gastronomických provozů a turismu,“ uvedl pro web ČTK předseda svazu František Šámal.

Sezona zahrádek snad situaci pomůže

Podle předsedy svazu čeká pivovary složité období hlavně kvůli rostoucím cenám vstupních nákladů nebo nedostatku surovin, což souvisí hlavně s rostoucí inflací a válkou na Ukrajině.

„Tato situace zasáhne všechny pivovary, bez ohledu na jejich velikost. Budeme potřebovat spolupracovat s vládou i dalšími, abychom udrželi konkurenceschopnost jednoho z nejtradičnějších oborů u nás,“ dodal Šámal.

Je ale pravděpodobné, že oproti minulým rokům se letos poptávka i spotřeba skutečně zvýší. Vývoj epidemie totiž dovoluje třeba pořádání velkých koncertů, festivalů a happeningů, na nichž je poptávka po pivu vždy vysoká.

Zdroje: ČTK, Business Info, České pivo

Autor: Veronika Holcová



Související články