Oblíbenost dovážkových služeb jídel stále stoupá. Ne vždy jde ale o nejzdravější formu oběda či večeře. A není řeč o tom, co si člověk objedná, ale spíše v jakém stavu jídlo dorazí. Mnohdy totiž samotný převoz jídla může pokrm zdravotně znehodnotit.
Požadovaná teplota pokrmu, která by měla být udržena při jeho předání, je podle serveru iRozhlas 60 °C. V případě dovážkových služeb jsou ale často používány krabičky či boxy, které tuto podmínku nesplňují.
Nezávadné jídlo?
Tým vědců z brněnské Mendelovy univerzity spolu s odborníky z Veterinární univerzity v Brně zkoumal, zda je jídlo přivezené dovážkovou službou zdravotně nezávadné. V chladnoucích jídlech se totiž může množit jistý typ bakterií.
„Jestliže se spory dostanou do zóny pod 60 stupňů Celsia, začínají klíčit, vegetativní formy se množí a můžou dosáhnout takzvané infekční dávky. Vzniklé toxiny pak člověku můžou způsobit různá onemocnění,“ uvedla vedoucí výzkumu Olga Cwiková z Ústavu technologie potravin na agronomické fakultě.
V případě, že dojde k množení bakterií v pokrmu, mohou mít lidé po jeho pozření nejrůznější zdravotní problémy. Nejčastěji k nim patří průjmy, nevolnosti a zvracení.
Ačkoli skutečně jídlo i podle reakcí veřejnosti mnohdy dorazí domů chladnější, než by mělo být, na sociálních sítích to lidé berou s nadhledem a situace je nijak neděsí.
„Protože doma na lince ležící jídlo od oběda, co se bude dojídat večer, je ideálně uskladněné a nezávadné,“ napsal například pan Zdeněk. „Nežijeme ve vesmíru, proboha. Všechno nemůže být na 100 % sterilní,“ doplňuje uživatel Radek.
Vlastní krabičky
Kromě jídla dovezeného na objednávku si lidé často nosí domů také pokrmy, které si nechají připravit v restauraci do krabiček, nebo zbytky, které přímo na místě nedojedli. Podle serveru dTest se objevuje čím dál více jedinců, kteří si na jídlo v takovém případě nosí vlastní krabičky.
Má ale restaurace povinnost jim vyhovět, nebo může odmítnout a pokrm jim dát do krabiček svých stejně jako ostatním?
„Podniky mají podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví povinnost zajistit ochranu zdravotní nezávadnosti pokrmu. Je sice možné, aby u donesených krabiček podnik například zařídil jejich vymytí, striktní dodržování těchto požadavků by však mohlo být pro podnik velmi časově a personálně náročné,“ uvádí dTest.
Pokud se z tohoto důvodu podnik rozhodne zákazníkovi neumožnit použití vlastní krabičky, pravděpodobně s tím nikdo nic neudělá. Zákon totiž takovouto povinnost restauracím ani jiným podnikům neukládá.
Zdroj: iRozhlas, Náš region, Facebook
Autor: Šárka Cvrkalová