Česká česnečka se umístila na 11. místě v žebříčku 100 nejlepších světových polévek. Rýžový nákyp zabodoval mezi nejhoršími jídly světa

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Ramen
Zdroj: Pexels

Server Taste Atlas zveřejnil žebříček stovky nejpopulárnějších polévek na světě. Objevily se na něm i dvě české, nejvýznamnější roli zaujala na 11. místě klasická česnečka. Na 45. se pak umístila zelňačka.

Polévka je podle českého rčení grunt. Základem jídla je ale i v mnoha dalších zemích. První místo v žebříčku si vysloužil japonský ramen. Na tom druhém se pro mnohé překvapivě objevila polévka z Polska s názvem žurek.

Český lék na kocovinu

Ramen, který skončil na první místě, se sice řadí mezi polévky, jde ale o syté jídlo, které se dá podávat i jako hlavní chod. Jedná se o několik hodin tažený vývar s nudlemi, ke kterému se podává maso, zelenina a vajíčko uvařené natvrdo.

Česká republika si nevedla vůbec špatně. Česnečka, která je považována za lék na kocovinu, ale obecně také jako jídlo vhodné pro nemocné, si vysloužila krásné 11. místo.

Lidé v komentářích na sociálních sítích jsou překvapení především z toho, že se na 2. místě umístil polský žurek, polévka připravovaná z žitného zákvasu. Na druhou stranu se ale zdá, že je to pro mnoho osob pochopitelné.

„Žurek je nejlepší s domácím chlebem a podávaný ve vydlabaném bochníku,“ myslí si uživatelka Nicola. Naopak na twitteru hned několik lidí podotýká, že žurek je sice vynikající, některé polévky jim ale ve výčtu chybí. „Kde je šťovíková polévka?“ ptá se například uživatel Michal.

Češi se umístili i v žebříčku nejhorších jídel světa

Na své polévky, především tedy na česnečku a zelňačku, můžeme být sice hrdí, na druhou stranu jsou i jídla, která jsou velmi nepopulární. A i mezi nimi se umístilo několik těch českých.

Rýžový nákyp například v žebříčku nejhorších jídel světa obsadil 21. příčku. Dokonce na 19. místě se objevila rybí polévka, kterou někteří lidé na Vánoce milují, jak se ale zdá, svět má o ní jasné mínění. Na úplně prvním místě mezi nejhoršími pokrmy světa skončil islandský Hákarl, tedy fermentované žraločí maso.

Zdroj: Taste Atlas, Facebook

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články