Smažáky, hranolky i řízky smí nově restaurace smažit v oleji maximálně na 180 stupňů. Jde o zdraví Čechů

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Rizek
Zdroj: Shutterstock

Restaurace v České republice používají při přípravách smažených sýrů či řízků přesmažený olej a kvalita jídel je tak velmi špatná. V roce 2021 v tomto ohledu nevyhověla každá osmá z kontrolovaných restaurací, uvádí TV Nova. Zlepšení si nyní vláda slibuje od nové vyhlášky, podle které budou nově muset kuchaři kontrolovat teplotu nebo třeba vůni používaného oleje.

Smažený sýr, hranolky a řízek se dlouhodobě řadí v České republice k nejčastějším jídlům objednávaným v restauracích. Nová vyhláška z pera ministerstva zemědělství nyní určuje, jak správně fritovat, aby tato jídla byla zdravější než doposud.

Konec přepáleným tukům

Sama o sobě jsou tato jídla nezdravá. Jejich kvalitu ale ještě zhoršuje smažení v přepálených tucích. V novém předpisu ministerstva zemědělství je podle serveru Deník poprvé výslovně napsáno, že při přípravě smažených a fritovaných jídel v restauracích a stáncích je možné používat olej s teplotou nanejvýš 180 stupňů Celsia.

Při smažení hranolek a dalších výrobků z brambor pak musí být teplota ještě o pět stupňů nižší. „Cílem je zvýšení úrovně ochrany spotřebitelů,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Přepálené tuky obecně obsahují velké množství škodlivých látek, které zatěžují především játra, žaludek a trávicí trakt,“ vysvětluje Bílý v reportáži ČT uveřejněné na facebooku.

Úředníci se opírají především o výsledky kontrol z minulých let, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že velká část restaurací využívá ve fritézách přepálený olej.

Je to nesmysl, myslí si restauratéři

Nová vyhláška je podle restauratérů jeden velký nesmysl. „Mám restauraci nějakých šestadvacet let a máme technologie, které nám neumožňují více než 190 stupňů, takže je to v pohodě. Některé restaurace mají starší vybavení a nemají ani peníze na to, aby si pořizovaly ty drahé nové technologie,“ uvedl pro TV Nova majitel restaurace a penzionu Pegast v Českých Budějovicích Jindřich Petřík.

Kromě majitelů restaurací je vyhláška nesmyslem i podle veřejnosti. „Vůně a barva se bude měřit nosometricky a okometricky a naměřená data vyhodnocovat mozkovým myšlením, jak lze předpokládat,“ píše na facebooku uživatel Čmoud.

„A já měl do teď pocit, že je stát úplně zbytečnej a jenom mě šikanuje za peníze, co mi ukradne. Ale nyní jsem to pochopil. S*át se mi i do pánve bylo přesně to, co mi stále scházelo. Díky, že tě máme, státe,“ komentuje ironicky někdo další na twitteru.

Zdroj: TV Nova, Deník, Facebook, Twitter

Autor: Shani Maiová



Související články