V Česku stále více potravin obsahuje jedlý hmyz. SPD požaduje jasné označení takových produktů

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tomio Okamura
Zdroj: Milan Kammermayer / CNC / Profimedia

Jedlý hmyz je i v České republice stále oblíbenější. V současné době ho ale potravinové řetězce nabízejí mnohdy i ve výrobcích, u kterých by to člověk nečekal. Sušení brouci a červi se objevují například v mouce, těstovinách nebo některých druzích čokolády. To se nelíbí SPD, které by chtělo potraviny obsahující hmyz výrazně označit.

V České republice je hmyz schválený k bezpečné konzumaci. Přestože není využíván v obchodech ve velkém množství, kdo má o tento typ proteinů zájem, určitě si vybere. Mnozí zákazníci ale naopak mohou nevědomky koupit něco, co nechtějí.

SPD požaduje jasné označení

Už v roce 2018 začal Penny Market prodávat chléb, v němž je desetiprocentní podíl cvrččí mouky, informují Novinky. „Dne 1. 1. 2018 vstoupilo v použitelnost nařízení 2015/2238 o nových potravinách, podle kterého je hmyz novou potravinou,“ píše na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Opoziční hnutí SPD chce navrhnout novelu zákona o potravinách, která by nařizovala výrobcům hmyz přidávaný do výrobků označovat červeným tučným písmem o minimální velikosti fontu 18.

„My požadujeme nařízení, aby bylo na výrobcích napsáno toto: ‚Obsahuje hmyz podle prováděcího nařízení Evropské komise.‘ Aby bylo jasně vidět, kdo za tímto nesmyslem stojí,“ uvedl Okamura v příspěvku zveřejněném na facebooku.

Lidem vadí zatajování skutečnosti

Nejen pod příspěvkem SPD se veřejnost shoduje na tom, že největším problémem je zatajování skutečnosti. Mnoho jedinců totiž ani nepozná, že si výrobek s hmyzem pořídili.

„To mi vážně vadí, hlavně to, že to záměrně tají. Když je to pro lidi vítané, proč se s tím na obalu nechlubí? Ať si to kupují ti, co to chtějí,“ rozčiluje se paní Markéta.

„Hnus. To by mělo být i u nás označené jako v Maďarsku ve zvláštním regálu. Kdo chce, ať si to klidně koupí,“ doplňuje pan Bohumil.

Na druhou stranu podle některých uživatelů není hmyz v jídle žádnou tragédií. „Lidi tady odsuzují hmyz jako potravu, ale zamyslete se. Dnes už v jídle je tolik chemie a přípravků, že nějaký cvrček je to nejmenší, co by mě trápilo,“ píše uživatelka True Story.

Zdroj: Přehledně24, Novinky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Facebook

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články