Za svatomartinskou husu letos zaplatíte v restauraci i 600 korun. Domácí příprava ale nevyjde levněji

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
svatomartinska husa
Zdroj: Shutterstock

Ani svatomartinské menu se letos nevyhnulo zdražení. Ceny za jídlo v restauracích jdou obecně výrazně nahoru, kdo si bude chtít vychutnat husu s knedlíkem a se zelím, připlatí si ale letos výrazně. Důvodem jsou jak vysoké ceny samotných hus, tak také stoupající částky za energie.

Za samotný hlavní chod v mnoha restauracích zaplatíte i přes 400 korun. Za celé svatomartinské menu pak na některých místech i přes 700. Mnoho lidí si tak podle průzkumů raději udělá husu s knedlíkem a zelím doma.

Kvůli vysokým cenám hus podle iDNES někteří restauratéři zvažují, že letos nebudou svatomartinské menu zavádět vůbec. Celá husa totiž vyjde až na 1750 korun.  Oproti loňsku se jedná téměř o dvojnásobek ceny.

400 korun za porci

V některých restauracích se i přes vysoké ceny rozhodli husu nabízet. Cenově ale vychází jedna porce zhruba mezi 400 až 500 korunami. Dle zjištění redakce Přehledně24 například restaurace U Zpěváčků v centru Prahy bude podávat husí stehno s knedlíkem a zelím za 399 korun, husí menu pro celou rodinu (pro 4 osoby) pak za 1595 korun, vyplývá z webových stránek restaurace.

Podnik na Praze 4 v ulici Na Pekařce si za porci svatomartinské husy s knedlíky a zelím o 350 gramech účtuje 399 korun, pivovarská restaurace Kamenice nad Lipou pak za stejnou porci dokonce 489 korun, za celé svatomartinské menu pak 649 korun, uvádí na svých facebookových stránkách.

„V naší rodině byla tradice zajít si na svatomartinskou husu do restaurace, letos to ale budeme muset změnit. S těmito cenami je pro nás výhodnější si udělat husu doma,“ říká pro Přehledně24 pan Jaromír z Opavy. „Nebo možná tradici porušíme úplně a upečeme jen kuře,“ doplňuje.

Podle CNN Prima NEWS navíc totiž příprava husy doma o moc levněji nepřijde. Pokud se započítá její cena, částka za sklenici bílého a červeného zelí a knedlík, dostane se člověk zhruba na částku 350 korun. K té je ale třeba započítat ještě ceny energií.

Husy zamluvené i měsíce dopředu

Kromě vysokých cen je podle České televize problémem i to, že jsou husy zamluvené i několik měsíců dopředu a do volného prodeje se jich tak příliš nedostane. A to i přesto, že mnohé restauratéry vysoké ceny od zavedení svatomartiského menu odradily.

„Standardně nakupujeme nyní kalibrované husy 4,2 kilogramu za cenu 880 korun bez DPH. Loni jsme nabízeli čtvrtku za 379 korun, při dnešních cenách nám to vychází včetně zelí a knedlíků, energií, nájmu a práce personálu už na 690 korun za čtvrtinu husy,“ řekl za restauraci Malostranská beseda pro iDNES Lukáš Tesárek s tím, že za takovou částku by byl pokrm pro mnoho hostů nedostupný.

Zdroj: iDNES, CNN Prima NEWS, Česká televize, Svatomartinská husa

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články