Blíží se další zdražování. Chystají ho zemědělci i Evropská unie

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Nakupovani potravin
Zdroj: Shutterstock

Ceny stále rostou a bude hůř. Kromě zvyšování cen energií a stále rostoucí inflace nás čeká i navyšování cen základních potravin. Můžou za to zvýšené provozní náklady, které se musejí odrazit v konečné ceně, ale také Evropská unie, jejíž Green Deal může ceny ještě více napnout.

Konec loňského roku byl pro Českou republiku ve znamení zdražování. V listopadu vzrostla meziroční inflace o 5,8 procenta. Zatímco rok předtím byl zaznamenán meziroční nárůst o necelá 3 procenta. K tomu se přidalo i skokové zdražení elektřiny i plynu.

Zemědělci budou chtít víc

Podle zemědělců si budou muset občané sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Všechny tyto jevy totiž zvýšily i jejich náklady. To znamená jediné, zvýšení výkupních cen a posléze i koncových produktů.

„Krmivo pro dobytek před rokem stálo 5700 až 5900, dneska 9700,“ řekl Otakar Šašek ze zemědělského družstva v Klapý zpravodajskému webu TN.CZ.

Zvýšit by se tak měly výkupní ceny jablek, ale například i mléka. Pokud by k tomu došlo, mohlo by se stát, že by se zemědělcům výroba přestala vyplácet úplně. Mnoho podniků by tak zavřelo, což by ceny v obchodech vyhnalo ještě výš.

„Když se zdražily energie a posléze se psalo hodně o rostoucích cenách benzínu, napadla nás doma samozřejmě otázka, co asi přijde dál? Ale nečekali jsme, že to bude tak vážné. Budeme si muset hodně utáhnout opasky, což jde ale s pětičlennou rodinou dost špatně,“ říká pro Přehledně24 otec tří dětí z Pelhřimovska.

Problémy se ale týkají i menších domácností. „Bydlíme s přítelem spolu dva roky. Oba studujeme, máme sice brigády, ale pokryjí nám sotva nájem a jídlo. A teď, když se mají i běžné potraviny zdražit, tak to pro nás opravdu snadné nebude,“ bojí se čtyřiadvacetiletá studentka Sára.

Zdraží vše Zelená dohoda?

Před zdražováním i ostatních základních potravin varuje i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. O svých obavách promluvila pro deník Blesk. Podle ní bude jeho hlavním důvodem ekologická politika Evropské unie v čele s takzvaným Green Deal tedy Zelenou dohodou.

Podle tohoto plánu by se měly pěstovat plodiny a chovat zvířata s větší šetrností k životnímu prostředí. Podle prezidentky to ohrozí soběstačnost celé Evropy.

„Soběstačnost pro celou Evropu, nemluvím o České republice, klesne o 20 procent v hovězím, u vepřového o 17 procent, u obilovin 21 procent, olejnin 20 procent, a dokonce půjde i ovoce a zelenina dolů, a to téměř o 15 procent,“ vysvětlila deníku Blesk.

Podle ní to ale problém ochrany přírody stejně nevyřeší. Zboží se totiž bude muset dovážet z oblastí, kde se na ekologii tolik nedbá. Navíc jeho převoz nejen zvýší cenu, ale také ekologickou zátěž.

O konkrétních zákonech se stále jedná

Podle Večeřové by toto zvýšení cen potravin mohlo ohrozit až třetinu obyvatel evropských zemí. Ti by pak nemuseli mít ani na základní potraviny. Což by mohlo vést k tomu, že by kupovali potraviny nižší kvality a přestali pak jíst dostatečně pestrou stravu.

To, jak přesně se k tomuto tématu Evropská unie postaví, není ještě zcela jasné. V následujících měsících i letech se bude pracovat na tom, která opatření se budou implementovat do evropských zákonů a v jaké formě.

Zdroj: Blesk, Kurzy, TN.cz, Přehledně24

Autor: Markéta Mladá



Související články