Cena ropy klesá, pumpaři ale vysoké částky za paliva nechávají. Vláda proto hrozí postihem za nelogické jednání

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
ropa
Zdroj: Shutterstock

V souvislosti  s válkou na Ukrajině v poslední době stouply až téměř neuvěřitelně ceny benzínu, které se dostaly minulý týden v průměru nad 40 korun, a tento týden dokonce ještě výš. Už předtím navíc byly v souvislosti s celosvětovým zdražením vysoké. Teď by ale měly začít klesat.

Pumpaři v posledních dvou týdnech zdražovali natolik, že mnoho odborníků doufalo, že vláda určí cenu, nad kterou by společnosti nemohly s benzínem stoupnout. O problémech se sice jednalo, nicméně k zastřešení částky nedošlo. Vláda naopak upozornila, že by mělo dojít opět ke zlevnění.

Na světových trzích totiž cena ropy opět klesá a podle toho by logicky mělo i u nás dojít na zlevňování paliv na staré původní ceny. Vláda navíc v reakci na toto dění upozornila, že pumpaře, kteří budou nelogicky částky zvedat, bude trestat.

Měly by jednat logicky

Původně se předpokládalo, že vláda bude ceny nafty zastřešovat, nebo sníží DPH na pohonné hmoty. To teď ale není třeba.  „Chceme pečlivě sledovat chování jednotlivých článků distribučního řetězce. Kdo bude cenu uměle zvyšovat, tomu hrozí postih,“ potvrdil ministr práce Marian Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kabinet se nakonec shodl na zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně. „Pokud některé čerpací stanice i dvakrát za den stihly zvýšit cenu, aniž by jim přijela nová dodávka pohonných hmot, tak by ve stejné logice měly už dnes zase snižovat o dvě koruny,“ dodal Jurečka ve vysílání.

Nové informace samozřejmě potěšily všechny motoristy, kteří doufají, že se v reálu projeví brzy. „Za minulý týden jsem tankoval dvakrát, přitom poprvé byla cena šílená a o tři dny později ještě mnohem šílenější,“ potvrzuje řidič z Dolního Jelení. „Kdyby ceny alespoň minimálně opět klesly, byla by to rozhodně velká úleva,“ říká pro Přehledně24.

Zatím ceny stále rostou

Už ve středu vláda avizovala, že chování pumpařů bude po zásluze potrestáno. Prozatím totiž ceny v České republice stále rostou, ačkoli k tomu není už žádný logický důvod. „Kdo bude cenu uměle zvyšovat, tomu hrozí postih,“ potvrdil ministr práce.

Vláda doufá, že její slova si vezmou majitelé čerpacích stanic k srdci a podaří se tak dostat cenovou situaci opět pod kontrolu. Tresty by se měly týkat například pumpařů, kteří daný den nedoplní čerstvé palivo, ale budou měnit jeho cenu, což v takovém případě nedává logiku.

V současné době je průměrná cena benzínu téměř 47,50 korun za litr, u nafty je to asi o dvě koruny méně. Ani po zlevnění ale nemohou motoristé očekávat zázrak, kromě konfliktu na Ukrajině se musí pumpaři stále vyrovnávat se zdražením na celosvětovém trhu.

Zdroj: CNN Prima NEWS, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články