Cestovní kancelář Firo-tour končí. Pro majitele si přišli exekutoři

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
cestovani
Zdroj: RossHelen / Shutterstock.com

Jedna z českých cestovních kanceláří u nás končí. Zakladatel Firo-tour Roman Fisek má zablokované účty. Jeho zajištěný majetek ale dle zjištění iDNES nebude na zaplacení věřitelům stačit. Kancelář za sebou nechala dluhy v hodnotě půl miliardy korun a nejvíce jí uškodila pandemie koronaviru.

Kancelář začínala s poznávacími zájezdy a postupně se rozrostla natolik, že se stala jednou z těch největších u nás.

Advokáti nyní zajišťují majetek RoamanFiska i jeho cestovn kanceláře. V březnu pak bude jasné, kolik peněz si mezi sebou rozdělí věřitelé. „Covid, opatření s tím spojená, zákazy cestování, to zcela zničilo vše, co bylo dlouhé roky budované. Veškeré kroky a postupy byly vždy s dobrým úmyslem,“ řekl MF DNES Fisek.

„Lhůta k přihlašování pohledávek tuzemských věřitelů uplynula. Další pohledávky už není možné přihlásit. Mohly by být ještě přihlášeny některé pohledávky věřitelů ze zemí Evropské unie,“ řekl pro MF DNES insolvenční správce Michal Žižlavský.

Problémy s pojistkou proti úpadku

Finanční problémy ale cestovní kancelář trápily už dávno před pandemií. Zlom přišel na přelomu let 2020 a 2021, kdy musela přestat prodávat své zájezdy. Společnost totiž neuzavřela povinnou pojistku proti úpadku, jak informovaly Seznam Zprávy.

„V tuto chvíli na letošní rok nemáme uzavřenou s pojišťovnou smlouvu a jednání stále probíhají. Proto jsme od 1. ledna přerušili činnost jako cestovní kancelář a pokračujeme jako cestovní agentura do té doby, než bude smlouva o pojištění proti úpadku prodloužena,“ řekla Seznam Zprávám Lucie Frnochová, tisková mluvčí Firo-tour.

Jako cestovní agentura Firo-tour fungovala ještě do loňského dubna. Přeprodávala zájezdy jiných kanceláří. Společnost Slavia pojišťovna pak podle Blesk Zpráv informovala o možnosti uplatnit nárok na pojistné z pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře. Rovněž zveřejnila výzvu pro klienty, kteří měli nahlásili závazky vůči FIRO-tour,.

Ti se sdružovali i na webu, na němž je prostor k hodnocení cestovních kanceláří. „15.12. mi přišel mail od Slavia pojišťovny a druhý den byly peníze na účtu… Pozdě, ale přece. Žádost o uplatnění škody jsem posílala v dubnu,“ píše například jedna z klientek Firo-tour.

Majetek společnosti nestačí na pohledávky

Firo-tour navíc ohlásila finanční problémy po uzávěrce za rok 2019. Zjistilo se, že neodpovídá skutečnosti. Firma podle auditorů podhodnotila své závazky, a to o třináct milionů korun. Problém byl s fakturami, které neodpovídaly danému období. Naopak pohledávky byly nadhodnocené, a to ve výši 18 milionů korun.

„Klientům zkrachovalé CK Firo-tour jsme už zaplatili kolem 200 milionů korun. Až na několik výjimek, které zdržela administrativa kolem dohledávání informací, jež nám z této cestovky přicházely v případě tohoto úpadku trochu déle, než je běžně zvykem, už většina klientů peníze zpět dostala,“ uvedl za Slavia pojišťovnu pro iDNES Miroslav Novák.

Firo-tour má dle insolvenčního správce pohledávky ve výši 280 milionů korun. Společnost však očekává, že se jí podaří vymoci pouze jednu desetinu z celkové částky. Některé kanceláře, kterým Firo-tour dlužila za přeprodané zájezdy, navíc samy zkrachovaly.

Zdroj: iDNES, Seznam Zprávy, Blesk Zprávy, Recenze cestovek

Autor: Raina Tomanová



Související články