Europoslanci potvrdili konečnou verzi nařízení na regulaci kryptoměn. Platit bude částečně už od poloviny příštího roku

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kryptoměna
Zdroj: Shutterstock

Hospodářský a měnový výbor Evropského parlamentu minulý týden potvrdil novou regulaci obchodu s kryptoměnami, informoval server Decrypt. Nařízení MiCA (Markets in Crypto-Assets) zavedlo nová pravidla především s cílem ochránit spotřebitele, píše server Novinky.

Nové nařízení by mělo začít platit pravděpodobně od roku 2024. Schválení návrhu se lidé dočkali po poměrně dlouhé době, konkrétně s dvouletým zpožděním, upozorňuje web Lupa. Představen byl totiž už v září roku 2020. České předsednictví se mu věnuje od července 2022 a na konečné podobě se zástupci dohodli letos v září.

V současné době čeká návrh překlad do všech jazyků, následně pak musí proběhnout konečné formální schválení nařízení ve všech jazykových verzích, MiCA by měla upravovat především vydávání některých druhů kryptoaktiv a poskytování služeb spojených s kryptoaktivy.

Kryptoměny na vyšší úrovni

„Věříme, že to posune prostředí kryptoměn na vyšší úroveň a zároveň dojde k pročištění trhu,“ říká pro Novinky zakladatel obchodníka s kryptoměnami Bit.plus Martin Stránský. Obchodování s kryptoměnami by mělo být nyní podle jeho slov o něco jasnější a bezpečnější.

„Nové nařízení se netýká kryptoaktiv v podobě obecně známých kryptoměn, neboť ty plní pouze úlohu platebního prostředku za zboží nebo služby. Řeší naopak investiční nástroje, jako jsou digitální dluhopisy nebo investiční tokeny,“ vysvětluje na webu Kurzy advokát Filip Murár z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

„Ty jsou totiž alternativou klasických regulovaných investic, jako jsou například převoditelné cenné papíry a logicky by tak měly podléhat obdobným pravidlům. Dosud to ale byl spíše Divoký západ,“ dodává.

„Kryptoměny již z principu nerespektují jakékoli hranice a je velmi obtížné je zařadit pod jurisdikci některé geograficky definované země, pokud to samotný projekt nebude chtít,“ říká podle Novinek k situaci expert na kryptoměny Igor Pauer.

Už za půl roku

Oficiálně by sice nový návrh měl být platný až od roku 2024, částečně ale bude na zkoušku spuštěn možná už v první polovině příštího roku. Podle Seznam Zpráv je současný návrh už kompletní, a není proto na co čekat.

Spustit se může už za několik měsíců testovací fáze. Od 23. března budou muset provozovatelé nových obchodních platforem požádat o vydání povolení, doplňuje web Kurzy.

K žádosti bude potřeba zpracovat doprovodné dokumenty, konkrétní návod, jak o povolení požádat, ale ještě podle Murára stanoven není.

„Jednoznačným přínosem nové regulace bude nejen legitimizace kryptoaktiv v rámci trhu EU a zajištění rovných podmínek pro zúčastněné obchodní platformy, ale také potenciál nastavit světový standard mezinárodní regulace kryptoaktiv,“ dodává odborník.

Zdroj: Decrypt, Novinky, Lupa, Kurzy, Seznam Zprávy

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články