Evropské země se dohodly na šetření plynu. Nový plán počítá s nižší teplotou na pracovištích i v domácnostech

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
plyn rusko evropa
Zdroj: Shutterstock

Závislost na ruském plynu je problémem, který kromě České republiky řeší mnoho dalších zemí. Sedmadvacítka členských států Evropské unie se tak dohodla na plánu, který by měl omezit spotřebu plynu a stanovit podmínky pro vyhlašování plynové nouze.

Závislost na ruském plynu snižují všechny státy nezávisle na sobě, pracuje na tom i Česká republika. Zároveň je potřeba řešit celou situaci společně s dalšími zeměmi. Nový plán počítá například se snížením teploty ve veřejných budovách na 19 °C.

„Členské státy na mimořádné schůzi Rady EU pro energetiku ukázaly, že si v případě potřeby dokážou pomoci. Odsouhlasili jsme dohodu o solidaritě a jednotě, která napříč evropským kontinentem pomůže zajistit dostatečné dodávky plynu pro nadcházející zimu,“ cituje slova Jozef Síkely Česká televize.

O stupeň méně i doma

Kromě snížení teploty na 19 °C prakticky ve všech veřejných prostorech včetně pracovišť a kanceláří chce EU snížit o stupeň také teplotu v domácnostech. „Balíček nese název Save Gas for a Safe Winter, tedy Šetřete plynem pro bezpečnou zimu, a to je podstatou dnes přijaté dohody,“ řekl český ministr.

Díky plánu by mělo dojít ke snížení spotřeby plynu až o 15 % oproti průměru poslední pěti let. Kromě spotřeby plynu je podle některých odborníků plán užitečný i v dalších ohledech. A to například v rámci šetření s celkovým zdražováním energií.

„Statistika za první pololetí 2022 dokazuje, že úspora 15 procent je v Česku dosažitelná už pod ekonomickým tlakem vysokých cen plynu. Stimulační opatření k úsporám pak mohou přidat další procenta snížení spotřeby navíc,“ řekl pro iDNES analytik české poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Sporné ohlasy

„Měli bychom aktivně snižovat spotřebu plynu a minimalizovat dopad na lidi a podniky. Musíme to udělat hned a nečekat, až nás k tomu Rusko donutí,“ uvedla na zasedání eurokomisařka Kadri Simsonová. Na twitteru pak uvítala rozhodnutí i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Některým Čechů se ale podle všeho nový plán nelíbí. Je to vidět i z ankety serveru iDNES, ve které zhruba 50 % lidí zodpovědělo, že doma o stupeň méně mít během zimy rozhodně nechce. „Mně osobně to nevadí, kvůli zdražování se stejně budeme snažit šetřit, takže by to dopadlo tak jako tak stejně,“ říká pro Přehledně24 paní Šárka z Domažlic.

Na druhou stranu Pavlína z Písečné nesouhlasí: „Ti, kdo bydlí v bytech, velký rozdíl nepoznají. Tam se snadno každá místnost vytopí. My ale bydlíme ve velkém domě a často topíme i v létě, když je po večerech chladno. Stupeň dolů rozhodně pocítíme,“ svěřila se.

Zdroj: Česká televize, Seznam Zprávy, iDNES, Twitter, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články