Káva je nejdražší za 11 let. Nejlevnější espresso si dáte na Vysočině

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
kava
Zdroj: Shutterstock

Už loni káva hodně zdražovala. Její cena stoupla o 76 % a letos zdražila o další desetinu. Celkově se tak průměrná cena za kilogram vyšplhala na 109,5 korun za kilogram. Milovníci kvalitního nápoje se tak musí smířit s tím, že pokud si chtějí i nadále vychutnávat to nejlepší, budou si muset připlatit. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB.

Za růstem ceny kávy stojí samozřejmě především růst cen ve všech dalších odvětvích. Zdražila se její příprava vzhledem k tomu, jak stoupají ceny energií, i její dovoz je za mnohem vyšší ceny, protože stouply i částky za pohonné hmoty.

Dalším důvodem je pak také nepříznivé počasí v Brazílii, kvůli kterému dokonce hrozí, že v některých oblastech se bude muset pěstování kávy úplně ukončit, neměla by totiž šanci zde přežít. Kvalitní odrůdy kávovníků tu mohou sice nahradit jiné, ty jsou ale výrazně méně oblíbené.

Brazílii trápí obrovské změny počasí. Pociťuje to i Česká republika

Podle analýzy společnosti XTB se v Brazílii děje něco, co už delší dobu ovlivňuje především pěstování kávovníku arabského. Zemi zasáhly nejprve vydatná sucha, později silné mrazy, v současné době ji sužují deště. V takových podmínkách nemají rostliny prakticky šanci plodit.

„Například u naší nejoblíbenější kávy, kterou dovážíme napřímo z oblasti Cabo Verde v Brazílii, vzrostla meziročně cena zelené kávy o 35 %. Průměrné zdražení naší zrnkové kávy pro zákazníky je 6 %, což je ještě pod úrovní inflace v ČR,“ řekl pro Přehledně24.cz Jakub Gerža, zakladatel pražírny Lázeňská káva v Luhačovicích.

Na stránkách jeho pražírny je dostupný blogový příspěvek o problematice espressa indexu v rámci krajů ČR i v zahraničí. „Nejlevnější espresso si dáte na Vysočině, ve Středočeském nebo Pardubickém kraji, ale je potřeba podotknout, že rozdíly v průměru jsou v řádu korun,“ píše se v článku.

Podle odborníků je sice půda nadále připravená pro kávovník statný, na tom se ale pěstuje káva robusta. A ta je ve světě méně oblíbená než arabica, jejíž zrna jsou nejkvalitnější vůbec. Právě proto se cena kávy z dané oblasti od loňského roku zdvojnásobila.

A podle odborníků bude nejspíš nadále stoupat. „Globální trh se v roce 2019 dostal do obrovského přebytku a cena reagovala poklesem. Následná pandemie situaci v sektoru ještě zhoršila. Nyní naopak poptávka převažuje nad nabídkou. Tomu pomohlo zotavení světové ekonomiky, uvolnění restrikcí a obecný růst poptávky po kávě,“ cituje analytik XTB Jiřího Tylečka ČTK.

Finanční bouře

Kávové společnosti se potýkají s celou řadou finančních problémů. Není to jenom kvůli počasí a zmíněné pandemické krizi, ale také kvůli cenám energií, dopravy a zvyšujícím se cenám za pracovní síly. Většina firem tak čelí doslova finančním bouřím.

„Pod tlakem se mohou ocitnout společnosti jako Nestlé, J.M. Smucker nebo Starbucks, které jsou nuceny přenést vyšší ceny na koncového zákazníka. Na druhou stranu se společnosti Nestlé podařilo za celý rok 2021 vyhnout maloobchodnímu růstu ceny kávy. Podobně firma Starbucks v říjnu oznámila, že má zafixované ceny kávy na dalších 14 měsíců, a tak společnost mnohem více trápí růst cen ostatních vstupů,“ dodává k situaci Tyleček.

Zdroj: ČTK, lazenskakava.cz, Přehledně24

Autor: Šárka Cvrkalová



Související články